Boetes om gesjoemel met kennismigranten

mainImage
Boetes om gesjoemel met kennismigranten

De Inspectie SZW en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) treden stevig op tegen werkgevers die de regels van de kennismigrantenregeling overtreden. Bij controles zijn diverse bedrijven tegen de lamp gelopen waar onterecht kennismigranten op de loonlijst stonden. Er zijn boetes uitgedeeld en van een aantal partijen zijn speciale vergunningen ingetrokken, evenals de verblijfsvergunningen van de migranten.

De inspecteurs kwamen tijdens het onderzoek opmerkelijke praktijken tegen. Bij sommige bedrijven werd amper echt gewerkt. Zo verstuurde een ondernemer in vijf jaar tijd slechts tien facturen en kon hij niet de namen van zijn vijf klanten noemen.

Ook zagen inspecteurs geregeld omzetten die met moeite de loonkosten konden dekken. Over de precieze motieven van de overtreders wilde een woordvoerster van de Inspectie SZW geen uitspraken doen.
In totaal zijn er 24 bedrijven gecontroleerd omdat de IND aanwijzingen had dat daar mogelijk iets niet deugde. Acht werkgevers zijn beboet omdat er echt misstanden zijn geconstateerd. Bij elkaar ging het om 65.000 euro. Volgend jaar moeten er meer van dit soort inspecties plaatsvinden. (ANP)

Fotobron: ANP.


Foto: Digitaal Dagblad