Burgemeester Aptroot: verbod consumentenvuurwerk

8 January 2020, 10:41 uur
Algemeen
mainImage
Burgemeester Charlie Aptroot.

Ook de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot is voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren. Dat zei hij gisteravond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het Stadstheater.

 

"Door vuurwerk doden, gewonden, handen er af, gezichtsvermogen kwijt, Haagse agenten met ernstige blijvende gehoorschade. Het moet afgelopen zijn. Ik herhaal wat ik vorig jaar al zei; hoog tijd voor een verbod van consumentenvuurwerk. Liefst een totaalverbod, want dat is het duidelijkst en dus het beste te controleren en te handhaven." 

Aptroot pleit ook voor hardere sancties voor personen die zich niet aan de regels houden. "En overtreders ervan en mensen die de hulpdiensten lastig vallen of zelfs bedreigen of aanvallen hard aanpakken. Géén taakstraffen méér, maar voor vuurwerkbezit en afsteken ervan forse boetes. En voor acties tegen hulpverleners zeer hoge boetes en gevangenisstraffen."

In Nederland is momenteel een hevige discussie aan de gang om een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten in te stellen omdat er rondom de jaarwisseling wederom veel incidenten waren. In politiek Den Haag is men volop met de kwestie bezig en een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam is voor een totaal vuurwerkverbod in de stad voor dit jaar. Meerdere steden denken erover hetzelfde te doen.