Burgerhulpverlener in Zoetermeer had geen toegang tot AED door pincode

mainImage
Burgerhulpverlener in Zoetermeer had geen toegang tot AED door pincode

Een burgerhulpverlener die afgelopen week een openbare AED nodig had, kon deze niet pakken omdat er een pincode nodig bleek. Sinds kort zijn defibrillatoren voorzien van een cijferslot. Dat is de reden geweest dat de man die werd opgeroepen niet bij het levensreddende apparaat kon. Dat heeft de burgerhulpverlener gisteravond aan de Zoetermeerse gemeenteraad laten weten.

Op het allerlaatste moment werd deze zaak op de agenda van de gemeenteraad gezet. Fractievoorzitter Marijke van der Veer van Zó! Zoetermeer zei dat er in het verleden besloten is alle AED's toegankelijk te laten zijn. Dat dit nu is gebeurd moet in de toekomst voorkomen worden.

De oude sleutelkastjes bleken te gevoelig voor vandalisme en diefstal, vertelde zorgwethouder Ingeborg ter Laak. Dat de man geen code had, had te maken met de aard van de melding. ,,Een deel van de burgerhulpverleners krijgt een melding om direct het slachtoffer te helpen. Een andere groep krijgt melding om een AED te halen, mét de pincode. Dat is landelijk protocol. Als dat nodig is, kan de meldkamer op afstand openen."

Fotobron: ANP.


Foto: Digitaal Dagblad