CDA Zoetermeer: 'Duurzaamheidsboete van de gekke'

mainImage
CDA Zoetermeer: 'Duurzaamheidsboete van de gekke'

In 2020 mogen zonnepanelen worden opgeteld bij de ozb-waarde. Het CDA wil dat dit in Zoetermeer van tafel gaat. Volgens de partij is het 'volstrekt onrechtvaardig en van de gekke' als mensen die investeren in een zuiniger huis worden gestraft met een duurzaamheidsboete.

,,Voor het CDA is fatsoenlijk omgaan met de omgeving heel belangrijk," zegt CDA-raadslid Klaasjan de Jong. ,,We merken allemaal dat het klimaat extremer wordt. Nederland gaat de klimaatdoelstellingen niet in zijn eentje winnen, maar iedere bijdrage aan een schone, gezonde omgeving telt. Investeren in duurzame maatregelen moet duurzaam worden gestimuleerd. Maar wat blijkt: vanaf 2020 is het voor gemeenten wettelijk mogelijk om investeringen in zonnepanelen mee te tellen in de ozb-waarde en dus zo de lokale woonbelasting te verhogen."

Met de jaarlijkse stijging van huur en zorgpremie ziet CDA Zoetermeer de maatregel somber in. De collegepartij wil dat Zoetermeerders de ruimte krijgen om te investeren in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. ,,Wie eenmalig werk maakt van zijn huis, gaat fors minder betalen aan vaste lasten. Daarom wil het CDA dat de gemeente inzet op het stimuleren van dit soort maatregelen. Een duurzaamheidsboete staat daar volledig haaks op."


Foto: Digitaal Dagblad