CKC-trompettist Herbert Verveer: 'Het is gewoon een brutaal instrument'

mainImage
CKC-trompettist Herbert Verveer: 'Het is gewoon een brutaal instrument'

Trompet spelen zit bij Herbert Verveer in het bloed. Al vele jaren verzorgt de Zoetermeerse trompettist, die vandaag zijn 61e verjaardag viert, optredens bij CKC & partners vanuit de muziekgroepen Phoenix Ensemble en JazzDelight. Op zondag 24 juni zal Verveer wederom zijn kunsten vertonen, dan bij de eerste editie van de nieuwe reeks jamsessies in de CKC-foyer.

,,Het is gewoon een brutaal instrument. Kijk maar naar symfonieorkesten," beschrijft Verveer zijn fascinatie voor de trompet. ,,De hele tijd gebeurt er van alles, maar als de trompetten erbij komen, dan komt het geheel echt tot leven. Iedereen kent de klassieke stukken. Als dan een trompet op enig moment moet schallen en dat gebeurt niet, dan valt dat op."

Al halve eeuw dezelfde trompet


Al bijna vijftig jaar is Verveer in het bezit van dezelfde trompet, een Amerikaans model van het merk Conn. ,,Gekregen van mijn ouders als kind. Al toen ik een jaar of acht was, ontstond mijn liefde voor de trompet met de komst van de eerste muziekschool in Ridderkerk waar ik destijds woonde. In die tijd was Tijuana Brass, Mexicaanse trompetmuziek, erg in. Was ik enorm van gecharmeerd. Het was echter gebruikelijk in die tijd op dat je eerst twee jaar blokfluit moest doen op school. Het was een kwestie van volhouden voordat ik kon kiezen voor trompet."

Verveer, zittend in de benedenhal van het CKC-pand, neemt nog een slok van zijn koffie waarna hij zijn muzikale metgezel tevoorschijn tovert. Een uitleg volgt. ,,Het belangrijkste onderdeel van het instrument is dat wat er niet aan zit: de lippen en ademhaling van de speler. Je lippen goed weten te spannen en op je ademhaling letten, daar gaat het om. Als je je lippen iets aanspant, wordt de toon hoger. Je hebt drie ventielen op de trompet; een halve, hele en anderhalve noot. Trompet spelen is eigenlijk niets anders dan rekenen."

In het dagelijks leven werkt Verveer als projectadviseur bij het ministerie. Trompet spelen is voor hem hobby, want een professionele carrière zat er niet in. ,,Sowieso is het een harde, gesloten wereld. Dat merk ik aan de docenten hier. In een groot gezelschap komen, dat lukt niet zomaar. Lacht: ,,En ik ben gewoon niet goed genoeg. Ik kan best wat toeteren, maar heb mijn grenzen."
Daarbij heb ik een hartinfarct gehad, mijn hartpompfunctie is minder dan de helft van wat het zou moeten zijn. Dat betekent dat ik niet lang aaneengesloten stukken kan spelen en sneller hersteltijd nodig heb.

Maar fysiek gehavend of niet, Verveer blijft doorspelen op zijn geliefde instrument. Op 24 juni (16:00-18:00 uur) weer tijdens de eerste jamsessie in de CKC-foyer. ,,De jamsessie is voortgekomen uit JazzDelight, zodat de leden buiten de standaard repetitie op donderdag ook op zondag te kunnen repeteren met iets meer ruimte voor improvisatie. De foyer van het CKC was voorheen heel smal, maar na de verbouwing kwamen er mogelijkheden."

De jamsessie is jazz-gericht en staat onder leiding van Eloy Wigman. Interesse om mee te doen? Hier kun je je inschrijven.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad