Column: De bomen en het bos

mainImage
Column: De bomen en het bos

Ik kan me herinneren dat ik als 8-jarig jongetje in de klas op de basisschool in Sittard gefascineerd raakte door een bezoek van twee heren van de plaatselijke harmoniekapel die kwamen vertellen over hun orkest om nieuwe leden te werven.

Dat werkte. Ik wilde ook en meldde me op enig moment bij het orkest. Ik had voor mezelf besloten dat ik trommel of trompet wilde spelen. Het werd klarinet. Die hadden ze nodig in het orkest en die lagen klaar op de plank. Ook goed.

Zo is het begonnen en uiteindelijk was dat helemaal goed voor mij. Ik hoefde niets te kiezen, de lesdag en de leraar waren ook al voor mij bepaald. De oudste klarinettist van de harmonie zou het groepje nieuwe klarinettisten gaan opleiden.

Nu leven we in een andere tijd. Alleen al bij CKC & partners kan je een keuze maken uit een aanbod van honderden cursussen, producten, lessoorten en activiteiten. Hoe kan je in dat enorme scala van mogelijkheden je weg vinden? Hoe kan je door de bomen het bos nog zien?

Een oriëntatie op internet kan zeker helpen, maar over het algemeen moet je ervaren wat het is om bezig te zijn met kunst en cultuur.

Hoe voelt het, hoe klinkt het, wat moet je doen, wat moet je niet doen? Is het een activiteit die mij genoeg energie oplevert of wil ik er juist mijn energie in kwijt? Allemaal vragen die je alleen kunt beantwoorden nadat je aan den lijve hebt ondervonden wat het is. De tijd van oriëntatie en proeflessen is aangebroken. Zo zijn er tot 23 september nog voldoende proeflessen om aan deel te nemen en te ervaren, te beleven en te kiezen.

Dan is de kans op succes het grootst en kan het zomaar gebeuren dat, net als vroeger bij mij, je daar voor de rest van je leven gegrepen wordt door een activiteit in kunst en cultuur.

Over Joep Annegarn


Zijn uit de hand gelopen liefde voor opera resulteerde in het geven van operalezingen en voorbesprekingen in de theaters van Gouda en Zoetermeer. Joep Annegarn, adjunct-directeur bij CKC & partners, is regelmatig te vinden bij concerten, opera’s, musea en theaters en springt het liefst op de fiets voor zijn dagelijkse werkzaamheden. Met een conservatoriumstudie op zak, veel ervaring in het muziekonderwijs en als leiding van koren en orkesten, werkt hij met veel plezier aan de vertegenwoordiging van alle kunstdisciplines binnen het CKC.


Foto: Digitaal Dagblad