Column Diana Huurman: Netelige kwestie

mainImage
Column Diana Huurman: Netelige kwestie

Een netelige kwestie is niet zomaar op te lossen. Jongeren die te maken krijgen met gescheiden ouders komen voor allerlei zaken te staan waar je ze eigenlijk ver vandaan wilt houden. Maar de praktijk wijst uit dat je hier niet aan ontkomt, en leven tussen twee bokkende en ongelukkige ouders is ook niet ideaal. Dus dan komt de optie 'scheiden' steeds dichter bij als mogelijke oplossing. Kinderen leven daarna in twee huishoudens met verschillende opvoedstijlen en zie maar hoe je daar uitkomt als opgroeiende puber in onze moderne tijd.

Dankbaar


Jongeren die wij in het maatjesproject van Jong Perspectief tegenkomen, hebben hier ook vaak mee te dealen. Het is heus niet altijd kommer en kwel, maar voor ons vaak een soort van familielegpuzzel. Wie hoort bij wie en wat is nu de officiële samenstelling. Ik vind een taart creëren met vier verschillende soorten vulling soms eenvoudiger dan het snappen van sommige familieplaatjes. Een maatje vinden voor een jongere uit zo'n verhaal is dan ook dankbaar werk.

Ideaal plaatje


Dat was ook onze missie voor de twaalfjarige Dimitri. Voor het merendeel woont Dimitri bij zijn moeder en zij ziet ook echt de meerwaarde in van een maatje voor haar zoon. Een fijn gesprek volgde en mijn gedachte was dat vrijwilliger Hans hier prima bij zou passen. Mijn puzzel snapte ik wel.

Ik praatte Hans bij en Dimitri was ook benieuwd naar de vrijwilliger. Ik vroeg nog even hoe de vader denkt over een maatje. De moeder reageerde lichtelijk geïrriteerd en gaf aan dat pa niets te willen heeft. Maar wij hebben de gewoonte om beide ouders op de hoogte te brengen en dus ook de vader van Dimitri.

Met enige terughoudendheid kreeg ik het nummer van Dimitri's vader. Helaas gaf hij geen toestemming voor het maatjesproject. Hij wenste moeder van alles toe en gaf aan dat Dimitri erop kan rekenen dat zijn pa met hem leuke dingen gaat doen. Best een ongemakkelijke situatie, met allemaal verliezers. Ik vroeg me serieus af of de vader van Dimitri zijn hengel al heeft opgezocht.


Foto: Digitaal Dagblad