Column Elsje Veth: Hallo diepvries

mainImage
Column Elsje Veth: Hallo diepvries

'Laten we nog een rondje extra doen,' zegt Chris hoopvol. Zover is het al gekomen dat we genieten van een extra rondje Hallo Supermarkt tussen de schappen en bij voorkeur halthouden bij de diepvriesafdeling.

We kunnen ternauwernood de verleiding weerstaan de deur van de vrieskast te openen en ons te laven aan de koele temperaturen tussen de bitterballen en diepvriesgroenten. Terwijl buiten de hitte onverminderd voort dendert en we met elkaar afspreken niet te klagen, laat staan in discussie te gaan over het weer, komen we tot het besef dat er geen ontkomen aan is. Nederland bevindt zich in de tropische zomergordel van 2018.Plots barst een onweersbui los, we rennen snel naar buiten. Chris brengt zijn iPhone in stelling en maakt foto’s van het regentafereel. Foto van een regenbui is hot news. De man op het tegenoverliggende terras laat zich door de hoosbui niet verjagen en drinkt doodgemoedereerd zijn koffie, terwijl rondom hem de hagelstenen op de tegels kapot kletteren.

Na luttele tien minuten is het voorbij. De tegels op het plein dampen van de regen, de bloemen in de perken lijken op te fleuren en iedereen praat opgelucht over het verkoelende effect van de bui. Zelden hoorde ik medelanders zo positief over een Hollandse regenbui praten. Klimaat- en mentaliteitsverandering. Dat is de zomer van 2018.

Fotograaf: Chris van Dijke (www.chrisvandijke.nl).

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.


| Foto: Digitaal Dagblad