Column Elsje Veth: Hart van de Stad

mainImage
Column Elsje Veth: Hart van de Stad

Het moet me van het (stads)hart. Acht jaar geleden toog ik vol goede moed richting horecaplein in het Stadshart. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis. Geen grootsteedse horecagezelligheid zoals in het Zeeuws-Vlaamse, enkel een kale glibberige vlakte van leisteen met hier en daar een troosteloos aandoend terras.

Een dichtgetimmerd café en een betonblok als Stadhuis. Ik had me mijn eerste date met Zoetermeer toch anders voorgesteld. Enig lichtpunt: de kaarsjesavond in de Dorpsstraat. Niet echt sprake van gezellig volle cafés, maar wel verlichte etalages waardoor ik mijn weg terug gemakkelijk kon vinden.

Heel even bekroop mij de gedachte: wat doe ik hier, is dit nu de roemruchte Randstad, ga ik hier echt wonen?

Inmiddels heeft de betonnen gruwel een behoorlijke metamorfose ondergaan. Het Stadhuis heeft een complete make-over doorgemaakt en de terrassen van de cafés stralen gastvrijheid uit. Een biertje pakken in het Stadshart heeft sinds kort een andere dimensie gekregen. Rest nog wat gekissebis over de verdeling van de vierkante meters op het plein onder de gezamenlijke horecaondernemers. Het hoort er allemaal bij. Een beetje kruideniersmentaliteit is geen enkele ondernemer vreemd. Jouw stoel mijn stoel…

Komen mijn Zeeuws-Vlaamse vrienden op bezoek, dan kan ik ze zonder enige gêne meetronen voor een frisse pint en gezonde of ongezonde hap op het Stadshuisplein. Nu ook de lift en trappen naar het Forum Zoetermeer voor iedereen toegankelijk zijn, kan zo'n bezoekje niet meer stuk.

Nog even oefenen en Zoetermeer is een stad met een hart, een horecahart.

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.


| Foto: Digitaal Dagblad.