Column Elsje Veth: Slempen

mainImage
Column Elsje Veth: Slempen

Het kan gewoon zijn dat ik iets mis. Dat er overal wilde vrijdagmiddagborrels zijn waar ik niets van weet. Of zijn deze borrels verplaatst naar de donderdagmiddag?

Om nu te zeggen dat er op ons kantoor een wilde borrelcultuur heerst, nou nee. Het ouderwetse slempen op een vrijdagmiddagborrel mis ik soms wel. Tijdens mijn prille kantoorjaren, in mijn geval eind jaren zeventig van de vorige eeuw, was een vrijmibo in de lokale kroeg het moment waar de hele week naar werd uitgekeken en de maandag daarop over gesproken bij de fax en de vooroorlogse printer.

Als junior-secretaresse waagde ik mij samen met collegaatjes tussen de carrièrejagers en andere op rooftocht zijnde individuen. Aan foute mannen geen gebrek. We lieten ons aanmatigende opmerkingen en een incidentele kneep in de jonge billen glimlachend welgevallen.

#metoo? Nooit van gehoord…je keek wel uit zeg. Jong en naïef, maar we stelden onze grenzen. Geen nachtelijke escapades of andere ongeoorloofde amoureuze uitspattingen. Braaf naar huis tegen de tijd dat er meer wijsheid in de kan dan in de man was. Maandagochtend moest je elkaar nog recht in de ogen kunnen kijken bij het faxapparaat.

Las ik onlangs een artikel over vrijmibo’s in het Amsterdamse zakendistrict. Worden taferelen geschetst van als gold digger vermomde roofkippen, tongzoenend op de dansvloer en niet nader te omschrijven handelingen in de struiken. Wat een sneue bedoening. Tijdens het lezen verdwijnt mijn heimwee naar het vrijmibo-slempen geruisloos in het struikgewas.

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. In 2015 zag haar eerste letterkind, de bundel Neus snuiten en doorhoesten, het levenslicht. In december 2017 presenteerde Veth met ‘Rafels’ haar tweede verhalenbundel. ‘Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper.’ Meer info; www.felizabet.wordpress.com en @elsjeschrijft.

 


Foto: Digitaal Dagblad