Column Eric Brunings: Lintjesregen

mainImage
Column Eric Brunings: Lintjesregen

Mijn oog viel op een oproep van de gemeente Zoetermeer. 'Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient? Een vrijwilliger die zich met hart en ziel inzet? Een organisator van evenementen, de bezorger van het clubblad, iemand die al jarenlang bestuurslid is? Vraag dan een Koninklijke onderscheiding voor hem of haar aan'.

In de afgelopen jaren, waarin ik als docent en schoolleider werkzaam was, is mij regelmatig gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Iemand met mijn kwaliteiten konden ze goed gebruiken. Helaas moest ik het verzoek afwijzen. Mijn drukke baan maakte vrijwilligerswerk onmogelijk. Op de gestelde vraag antwoordde ik, volstrekt naar waarheid; 'mijn vrijwilligerswerk ligt op school'.

In de oproep van de gemeente staat dat iedereen die zich in zijn vrije tijd inzet voor de medemens en de samenleving in aanmerking kan komen voor een lintje. En dat is exact wat ik deed en al die andere bevlogen Zoetermeerse docenten nog steeds doen. Naast de normale werkzaamheden wordt er op praktisch iedere school tijd gemaakt voor het steunen van een goed doel. En zijn er docenten die hun spaarzame vrije tijd gebruiken om een goede doelen-actie, een sponsorloop of een rommelmarkt te organiseren en op die wijze geld ophalen voor een afgesproken goed doel.

De afgelopen jaren hebben we met het Alfrink College de kinderafdeling van het LangeLand Ziekenhuis gesteund, schooltjes gebouwd in Kenia en Ecuador, geld gedoneerd voor ziekenvervoer in Birma, de stichting Heppie voor kansarme kinderen gesteund en meegedaan aan Alpe d'HuZes voor het KWF. En dat allemaal dankzij de vrijwillige en tomeloze inzet van docenten, die in staat bleken hun leerlingen te enthousiasmeren voor die goede doelen. Acties waarbij het mes bovendien aan twee kanten snijdt. Niet alleen zien we dankbaarheid bij het gesteunde doel, maar leren we onze leerlingen ook dat het mooi is iets te doen voor anderen die het minder hebben.

Is er een beter voorbeeld van inzet voor medemens en samenleving? Daarom pleit ik, bij onze burgemeester Charlie Aptroot, voor een lintje voor het hele Zoetermeerse onderwijs. Voor al die leerkrachten die ondanks hun drukke baan en werkdruk zich toch weer ieder jaar sterk maken voor een goed doel. Ik weet het, dat zijn heel veel lintjes. Als het Zijne Koninklijke Hoogheid behaagt een ware lintjesregen in Zoetermeer.


| Foto: Digitaal Dagblad.