Column Erik Jenné: vergrijzing ook zichtbaar op woningmarkt

mainImage
Column Erik Jenné: vergrijzing ook zichtbaar op woningmarkt

Zoetermeer vergrijst. Dat is niet alleen zichtbaar in het straatbeeld, maar ook op de woningmarkt. De vraag naar appartementen en grondgebonden woningen met een gelijkvloers woonprogramma neemt enorm toe. Een goed voorbeeld hiervan was de recente start verkoop van het nieuwbouwproject Oostererf in de wijk Oosterheem. Een project bestaande uit 39 energiezuinige levensloopbestendige woningen met een gelijkvloers woningprogramma. Zoals verwacht was de interesse groot maar de opkomst, zo'n 380 geïnteresseerden (circa 190 echtparen), overtrof onze verwachtingen.

De bezoekers waren bijna zonder uitzondering echtparen waarvan de kinderen de deur uit zijn, dus in de categorie zestigplus. Mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun wooncarrière, maar die niet meer zo nodig die tweede verdieping en/of zolder willen hebben. Een woning met gelijkvloers woonprogramma (slapen, wonen en tuin op begane grond) geniet hun grote voorkeur of als alternatief een appartement.

Het feit dat er inmiddels heel veel vraag is naar dit woningtype, toont nogmaals aan dat er sprake is van een behoorlijke vergrijzing in Zoetermeer. Natuurlijk, er blijft eveneens een grote vraag naar eengezinswoningen voor jonge starters en gezinnen, maar de vraag vanuit de seniorendoelgroep is bijzonder sterk.

Bijkomend voordeel is dat als deze doelgroep verhuist, zij weer eengezinswoningen vrijspelen voor mensen die starten met hun wooncarrière, een gezin willen stichten of doorstromen vanuit een ander huur- of koopappartement. Ook het project Oostererf draagt bij aan de doorstroming binnen de Zoetermeerse woningmarkt. De gerichte vraag naar dit type woningen heeft uiteraard te maken met de leeftijdsopbouw van Zoetermeer, een stad waar de vergrijzing nu écht begint door te zetten.

Samenvattend kunnen we stellen dat er een grote vraag is naar gelijkvloerse woningen, zowel gestapeld als grondgebonden. Met nieuwbouw bedien je deze vraag en bevorder je de doorstroming. Bouwen dus!

Erik Jenné uit Zoetermeer is samen met compagnons Niels Baars en broer Jeroen Jenné eigenaar van makelaarskantoor De Makelaars. Voor www.zoetermeersdagblad.nl werpt hij met een periodieke column een blik op actuele zaken binnen de Zoetermeerse woningmarkt.


Foto: Digitaal Dagblad