Column Irma de Graaff: terugblik 2018

mainImage
Column Irma de Graaff: terugblik 2018

De maand december is de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat heb je bereikt van alle doelen die je hebt benoemd? Hoe sta je ervoor? Het moment om letterlijk en figuurlijk de balans op te maken en hopelijk een goed resultaat te vieren.

Het is ook een periode om je organisatie tegen het licht te houden en te checken of je als ondernemer klaar bent voor het nieuwe jaar. Het jaar 2019 brengt nieuwe kansen, maar ook nieuwe wetgeving waar je de bedrijfsvoering op aan moet passen.

De meeste mensen ontdekken pas tijdens het runnen van het bedrijf wat er allemaal komt kijken bij goed ondernemerschap. Ik hoor vaak zeggen: 'ondernemen moet in je zitten'. Dat klopt, maar training van je vaardigheden en scholing in de wetten en regels geeft je wel een goede basis.

Erasmus College


Het Erasmus College in Zoetermeer is voor zijn leerlingen de Erasmus Business Class Junior gestart. Een opleidingstraject waarbij leerlingen in de leeftijd van 12 tot 13 jaar in de praktijk kunnen ontdekken wat ondernemen nu eigenlijk inhoudt.

Tijdens de kickoff van het project op 12 december op locatie bij Restaurant Smaak en Vermaak hield restauranteigenaar en oud-Erasmusleerling Sander Beentjes een inspirerend betoog over zijn keuze voor het zelfstandig ondernemerschap. Wethouder Jan Iedema wist de jonge ondernemers op scherp te zetten door ze te bevragen over hun motivatie.

De leerlingen hadden eerder al een aantal ondernemers in de Dorpstraat geïnterviewd. Met Benita van Weegen, voorzitter van de ondernemersvereniging RVOZ, ondernemer Maurice Beckand Verwee, Stijn Brandenbarg en ondergetekende werden ervaringen gedeeld.
We werden deelgenoot van het enthousiasme, de vernieuwende ideeën en kritische opmerkingen.

Ik zag tijdens de kickoff niet alleen de inzet van zowel docenten als studenten, maar ook gedrevenheid. Het belooft nu al een groep studenten te worden die straks een stevige basis heeft en goed voorbereid is op het ondernemerschap. Ik vind het een compliment waard aan het Erasmus College dat zij de leerlingen op deze leeftijd al bewust maken van alles wat komt kijken bij het ondernemen.

Over Irma de Graaff


Irma de Graaff is sinds 1 januari 2018 als Ondernemerscoach actief in Ter Zake Het Ondernemershuis. Tijdens het dienstverband van bijna 30 jaar bij de Kamer van Koophandel heeft zij ervaring en expertise opgebouwd in de voorlichting van ondernemers. Zij gaf workshops en trainingen voor het collectief en advies voor de individuele ondernemer. Deze kennis zet zij nu in voor de ondernemers in Zoetermeer en omliggende gemeenten.


Foto: Digitaal Dagblad