Column Jos Breit

mainImage
Column Jos Breit

De bibliotheek, ik heb er altijd een zwak voor gehad. Tijdens mijn werkzame leven als beleidsambtenaar voor verschillende ministeries kwam ik er al ontzettend vaak. Om te lezen uiteraard, maar ook vanwege de prettige sfeer. Ik nam me voor om na mijn pensionering elke dag in de bibliotheek mijn krantje te komen lezen.

Toen het zo ver was, viel mijn oog op een advertentie voor vrijwilligers in de bibliotheek. Ik reageerde en kon snel beginnen. Dat was in juli 2016, toen de bibliotheek nog in de tijdelijke locatie aan de Duitslandlaan zat. Ik had er verschillende taken, waaronder het verwelkomen van bezoekers. Toen we begin dit jaar verhuisden naar het nieuwe Forum Zoetermeer ben ik natúúrlijk meegegaan.

Gastheer


Sindsdien ben ik actief als gastheer van het Forum. Misschien heb ik je daar al eens de weg gewezen, of je vraag beantwoord. Want dát is wat je vooral doet als gastheer. We staan bij de hoofdingang van het Forum aan het Stadhuisplein, herkenbaar in 'dienstkleding'. Je kunt ons niet over het hoofd zien en dat is maar goed ook. Mensen die voor het eerst in het Forum zijn, kunnen nogal eens wat twijfelend om zich heen kijken.

Dan komen ze bijvoorbeeld om hun rijbewijs te verlengen en zien in plaats van het verwachte loketje een grote, mooie ruimte. Een ruimte vol boeken, vol mensen, vol activiteiten. Waar bezoekers tips en advies komen halen bij de Forumpartners, studeren, cursussen volgen of elkaar ontmoeten. Dan is het fijn dat er iemand is, die vraagt of hij je kan helpen. En je vervolgens doorstuurt of begeleidt naar de juiste plek. Dat vind ik belangrijk.

Natuurlijk doe ik dat niet alleen. Omdat het Forum zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur open is, zijn er zo’n honderd gastheren en -vrouwen. Dat lijkt veel, maar er is altijd plek voor nieuwe vrijwilligers. Vooral mensen die in het weekend beschikbaar zijn!
Zelf ben ik er altijd op woensdagochtend. De leukste periode van de week, vind ik. Dan is er namelijk peutervoorlezen in het Forum en zie je (groot)ouders met hun (klein)kind naar de bibliotheek komen. Ik hoor de kinderen zingen en muziek maken: altijd weer iets bijzonders.

Toegankelijk


Ook al is het Forum groot, het gebouw is heel toegankelijk. Mensen mogen hier komen dwalen wat ze willen, graag zelfs. Er is hier namelijk zo veel te zien, te beleven en te leren. Het allerleukste aspect van gastheer zijn vind ik, dat je met alle Zoetermeerders in contact komt. Zelf draai ik inmiddels twee jaar mee en heb al veel collega-vrijwilligers leren kennen. Als je het ook plezierig vindt om contact met anderen te hebben en een paar uur per week iets voor de samenleving te betekenen, dan kan ik je dit van harte aanbevelen. Als vrijwilliger blijf je onder de mensen, zéker in het Forum!

Iets voor jou, werken als vrijwilliger in het Forum? Neem dan contact op met Manon Jehee, coördinator vrijwilligers: 06 – 339 916 54.

Reageren op de column? [email protected]

Over Forumkriebels


Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur open. Er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan vrijwilliger Jos Breit, die actief is als gastheer in het Forum. Hij woont al 15 jaar in Zoetermeer en brengt zijn vrije tijd graag door met fietsen, lezen, tuinieren en klassieke muziek, vooral opera.


Foto: Digitaal Dagblad