Column Lizan Redeker van Bibliotheek Zoetermeer

mainImage
Column Lizan Redeker van Bibliotheek Zoetermeer

Ooit een dikke python ontmoet in het Forum? Of een hond zien luisteren naar verhalen? Dan ben je vast op een dinsdagmiddag in de zomervakantie in de bibliotheek geweest. Toen organiseerden we namelijk een speciaal programma voor kinderen: Zomerlezen. Daarmee wilden we kinderen aan het lezen houden én elke week iets spannends in de bibliotheek doen. Met ‘we’ bedoel ik ons de Bibliotheek op school-team van lees- en mediaconsulenten in het Forum. En we hebben veel lekker gekke activiteiten voor de kinderen bedacht.

Elke dinsdagmiddag in de zomervakantie stond in het teken van een speciaal thema. Eilanden bijvoorbeeld. Dan lazen we voor uit kinderboeken over eilanden, waarna de kinderen in het E-Lab een eigen schatkaart maakten met de Ozobot. Door lezen te koppelen aan een leuke activiteit, wilden we kinderen die niet op vakantie gingen iets bijzonders bieden.

Dieren stonden een andere dinsdagmiddag centraal. Twee meiden van Exotus Serpenti kwamen toen langs met allerlei reptielen. Midden in de bibliotheek! Daarnaast hadden we ook een heel bijzondere hond uitgenodigd: een voorleeshond. Onderzoek wijst uit dat kinderen met leesproblemen meer plezier in lezen krijgen, als ze voorlezen aan een hond. Zo kwam het, dat in de bibliotheek zomaar een hond zat te luisteren naar verhaaltjes die de kinderen hem uit een zelf geselecteerd boek voorlazen.

'Ik heb expres geen boek uitgekozen over een kat, want ik denk dat de hond dat niet zo leuk vindt', vertelde een kind ons. Wij de hele dag lol natuurlijk!

Positieve reacties


Kinderen én hun ouders hebben heel positief gereageerd op Zomerlezen. Erg leuk om ouders met hun kinderen aan de slag te zien gaan met een 3D-pen om een dromenvanger te maken. Het E-Lab wil namelijk ook ouders vertrouwd maken met nieuwe gadgets en dat is zéker gelukt in de zomervakantie. Ook kwam er een meisje met de armen in de lucht op ons afrennen: 'Dank je wel voor álles vandaag!', riep zij. Dan kan mijn dag niet meer stuk natuurlijk.

Zomerlezen was dus een groot succes. Daarom komen we in de herfstvakantie op dinsdag 23 oktober terug met een nieuw programma voor kinderen: Herfstklooien. Er zijn veel boeken waar bijvoorbeeld leuke knutselwerkjes, experimenten of stunts in staan en dat kunnen de kinderen dan gezellig in het Forum komen doen. Op www.forumzoetermeer.nl houden we je op de hoogte.

Als leesconsulent werk ik regelmatig met kinderen. De bibliotheek heeft een heleboel kleine vestigingen op de Zoetermeerse basisscholen (de Bibliotheek op school). Daar proberen mijn collega’s en ik de kinderen te laten ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Net als bij het Zomerlezen en Herfstklooien. Al die opgetogen gezichtjes rondom reptielen, kinderen die heel serieus zitten voor te lezen aan een hond: daar word ik gewoon heel blij van.

Reageren op de column? [email protected]

Over Lizan Redeker


Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari 2018 zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want zij zijn zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur open. En er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Lizan Redeker (24), leesconsulent bij Bibliotheek Zoetermeer. Zij woont in Amsterdam en werkt drie dagen per week bij de bibliotheek. Lizan is naar eigen zeggen één groot leesmonster (vooral kinderboeken verslindt ze), ze vindt het leuk om zelf te schrijven en doet aan yoga.


| Foto: Digitaal Dagblad.