Column Susan Langeveld: Jam

mainImage
Column Susan Langeveld: Jam

Ik doe dat wel eens; ‘jammen’. Als u ook muziek maakt, dan weet u misschien wat ik bedoel. Ik ga dan naar jamsessies. Dit zijn min of meer spontane, onvoorbereide vormen van muzikaal samenspel, meestal in het jazzgenre of aanverwante genres als blues en rock.

Omdat ik vaak bluesmuziek maak, ga ik meestal naar een blues-jam. Jamsessies zijn leuk en leerzaam voor mij als amateurmuzikant, maar ook erg leuk om naar te kijken en te luisteren; dynamisch, verrassend.

Vanuit het Engels betekent jam zelfs ‘opstopping, verstoring’. Dat geeft hoop voor de muzikanten waarbij het niet direct lukt iets moois neer te zetten. Ook relativeert het; het kan namelijk ook weleens wat rommelig zijn. En dat mag ook bij zo’n sessie. Die zelfrelativering is overigens ook van toepassing op het woord ‘jazz’, dat in zijn oorspronkelijke betekenis onder meer ‘rotzooitje of rommeltje’ betekent. Tijdens het 'jammen’ ontstaan creatieve invallen en niet minder vaak nieuw muzikaal materiaal.

Een lekkere spanning is het.

Meedoen aan een jamsessie is spannend. Muziek maken met muzikanten die je vaak niet kent in een soms ook nog tamelijk onbekend genre: het geeft een adrenaline-boost, trust me. Een lekkere spanning is het. Je ziet elkaar op het podium, geeft elkaar een hand, bespreekt even welk nummer het wordt en je start.

Anticiperen 


Het is het ultieme samenwerken. In minder dan een seconde zal je moeten anticiperen op wat je hoort, moet je inschatten wat de ander gaat doen en bekijken hoe je kunt aanvullen om tot een goed klinkend geheel te komen. En dan nog je mond open doen of je instrument aansturen. Voor samenwerken moet je elkaar kennen. Om in te schatten wat je aan de ander hebt, wat je kunt verwachten, wat talenten zijn van de ander. Tijdens het ‘jammen’ moet dit heel erg snel. Op gevoel. En dat lukt vaak verrassend goed!

Ik vind het leuk dit in de rest van mijn leven ook toe te staan. Je weet vaak meer van iemand door een kleine interactie dan je denkt. Door elkaar de hand te schudden of even kort te spreken. We krijgen daar heel veel informatie door binnen, dat realiseren we ons vaak niet. ‘Ik ken hem niet’, hoor ik dan weleens. ‘Heb je hem weleens gesproken?’, vraag ik dan vaak en dan is het antwoord; ‘niet uitgebreid’.
Voor mij geldt dat je ook dan elkaar kunt vinden en begrijpen, gewoon omdat je iemand in de ogen hebt gekeken. Ik geniet ervan. Net als van het spontane en het dynamische van ontmoetingen.

Als u dat ook heeft; ga eens naar een jamsessie. Verras jezelf als muzikant of vermaak jezelf met kijken naar de dynamiek tussen de muzikanten en met het luisteren naar het resultaat van hun ontmoeting. Elke laatste zondag van de maand bij ons in de Lounge van CKC & partners. Een aanrader!

Over Susan Langeveld


Sinds 2016 directeur van CKC & partners: een cultureel netwerk dat een gevarieerd programma biedt voor alle Zoetermeerders. Met haar brede ervaring als (interim-)manager, adviseur en bestuurder en haar focus op innovatie en ondernemerschap zet Langeveld in op het bevorderen van kunstparticipatie binnen Zoetermeer en omgeving.


| Foto: Digitaal Dagblad.