Consumenten sluiten hypotheken over uit angst

20 May 2020, 08:18 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad

In het eerste kwartaal van 2020 zijn er bijna een kwart meer hypotheken afgesloten dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat schrijft FD op basis van cijfers van consultant IG&H, dat ieder kwartaal een hypotheekupdate uitgeeft. Vooral oversluiters kwamen afgelopen maanden massaal in actie.

Volgens IG&H is er in het eerste kwartaal nog geen negatieve invloed van de coronacrisis te merken geweest op de hypotheekmarkt.

Het aantal afgesloten hypotheken in de eerste drie maanden van het jaar was 96.000, 22,8 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2019. De totale waarde van die leningen is 32 miljard euro, liefst 28,4 procent meer dan een jaar eerder. De cijfers vertekenen wel, omdat er in de eerste helft van vorig jaar sprake was van lichte krimp op de hypotheekmarkt.

Volgens IG&H is de stijging vooral te danken aan het grote aantal consumenten dat zijn hypotheek oversluit. Consumenten lijken erop te anticiperen dat de rente op hypotheken ook omhoog kan, bijvoorbeeld gealarmeerd door het feit dat de Nederlandse staatsrente in maart kortstondig boven nul belandde.


Door: ANP