Consumentenprijzen stijgen met 1,9 procent

mainImage
Consumentenprijzen stijgen met 1,9 procent

Nederlandse consumenten betaalden in september 1,9 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.

De stijging van de consumentenprijzen in september was lager dan in augustus. Dit is onder meer toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van vliegtickets.

Daarnaast drukte ook de prijs van benzine de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 1,6 procent, tegen 1,9 procent in augustus. Dat is minder dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in september met gemiddeld 2,1 procent omhoog gingen. (ANP)

Fotobron: ANP.


Foto: Digitaal Dagblad