CPB: economische groei over hoogtepunt

mainImage
CPB: economische groei over hoogtepunt

De economie blijft nog wel doorgroeien, maar dat gaat minder hard dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Wel blijft de Nederlandse economie harder groeien dan het gemiddelde in de eurozone.

De onzekerheden die de economie kunnen beïnvloeden zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de brexit zijn onveranderd groot, aldus het planbureau. Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar uitkomt op 2,6 procent van bruto binnenlands product (bbp). Voor komend jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent. Daarmee is het CPB iets positiever dan De Nederlandsche Bank, die recent groeipercentages van 2,5 procent dit jaar en 1,7 procent voor de jaren 2019 en 2020 voorspelde.

Het CPB voorziet verder dat de werkloosheid volgend jaar daalt naar 3,6 procent, van 3,9 procent dit jaar. De inflatie wordt wel flink hoger met 2,4 procent volgend jaar tegen 1,6 procent dit jaar. Dat komt onder meer door de stijging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. De lonen gaan echter ook omhoog en de koopkracht verbetert volgend jaar met 1,6 procent. (ANP)

Fotobron: ANP.


Foto: Digitaal Dagblad