CU-SGP wil virtuele munt introduceren in Zoetermeer

mainImage
CU-SGP wil virtuele munt introduceren in Zoetermeer

ChristenUnie-SGP wil een virtuele sociale munt, de Socialcoin, introduceren in Zoetermeer. Dit als nieuwe manier om door het verrichten van vrijwilligerswerk schulden af te lossen. De partij gaat hier morgenavond tijdens het najaarsdebat een voorstel voor indienen in de vorm van een motie.

'Zoetermeer heeft een relatief groot armoede- en schuldenprobleem. Dit blijkt onder meer uit cijfers van SchuldHulpMaatje. Deze organisatie, die door kerken is opgericht, is sinds 2013 actief in Zoetermeer met inmiddels zo’n 100 vrijwilligers. Mensen met schulden kunnen onder meer belastingen en heffingen van overheidsorganisaties niet meer betalen. Als deze schulden niet meer geïnd kunnen worden, dan zijn deze waardeloos. Toch vertegenwoordigen deze schulden een waarde,' aldus de CU-SGP.

Het idee van de Socialcoin is om Zoetermeerders met schulden als tegenwaarde van de schuld taken te laten uitvoeren met maatschappelijke waarde in de vorm van vrijwilligerswerk. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten, aldus CU-SGP. 'Aan de ene kant wordt het maatschappelijke vrijwilligerswerk gewaardeerd met virtueel geld, waarmee schulden bij overheidsorganisaties kunnen worden afgelost. Aan de andere kant helpt het maatschappelijke vrijwilligerswerk de Zoetermeerder met schulden om uit zijn/haar sociale isolement te doorbreken.'

ChristenUnie-SGP wenst voor het voorjaarsdebat van 2019 een terugkoppeling te ontvangen van het gemeentebestuur.

Foto: Francijn Brouwer, fractievoorzitter van de CU-SGP in Zoetermeer.


Foto: Digitaal Dagblad