mainImage

D66 Z'meer: maak woningen voor starters betaalbaar

24 juni 2020, 09:57 uur
Algemeen, Politiek

D66 Zoetermeer wil woningen betaalbaar maken voor starters. Daartoe diende de partij deze week een motie in tijdens het voorjaarsdebat. D66 wil dat het college stimulerende maatregelen neemt en pleit voor een starterslening.

"Zeker nu de huizenprijzen op het hoogste niveau ooit zijn en door alle onzekerheid rondom de coronacrisis is het krijgen van een hypotheek voor veel jongeren en andere starters bijna onmogelijk", aldus D66-raadslid Esmaël Zamani. Raadslid Jamila Bakkers vult aan: "Door onze jongeren kansen te bieden op een betaalbare woning, stimuleren we tegelijkertijd de doorstroming op de woningmarkt. Zo geven we de woningmarkt een positieve impuls."

Tot enkele jaren geleden konden Zoetermeerders een starterslening krijgen van de gemeente. Het fonds was toen uitgeput. "In die jaren waren de huizenprijzen ook fors gedaald, er was geen grote noodzaak meer voor startersleningen", zegt commissielid Willem Bos. "De huizenprijzen zijn de afgelopen twee jaar echter fors gestegen, dus het wordt weer tijd voor startersleningen. Daarmee kan je nét dat beetje extra lenen, waardoor je toch je huis kunt kopen."