De verhuurhypotheek: SpaaQ legt het je uit

19 November 2019, 13:34 uur
Algemeen
mainImage
Chris van Dijke (www.chrisvandijke.nl)

Een verhuurhypotheek is voor veel mensen een onbekend begrip. Dit, terwijl een woning kopen als investering op dit moment helemaal geen slecht idee is. Maar, omdat je als consument op de hypotheekmarkt al snel de weg kwijtraakt in de regelgeving en werkwijze, is de ‘onbekende’ verhuurmarkt ook niet gemakkelijk om te verkennen. SpaaQ uit Zoetermeer helpt je daarbij en zette de do's en don'ts voor je op een rij.

 

Wat is een verhuurhypotheek?
Het woord zegt het al: je koopt een woning om deze te gaan verhuren. De verhuurhypotheek heeft als kenmerk dat het toegestaan is om een woning te kopen waar jij zelf niet in gaat wonen, maar dus gaat verhuren. Bijvoorbeeld aan je eigen kinderen die in een andere stad gaan studeren, of aan vreemden als investering, zodat het geld wat je hebt toch nog rendement maakt in plaats van verdampt op de bank.

Een verhuurhypotheek berekenen
Met het berekenen van de verhuurhypotheek wordt er nagenoeg altijd rekening gehouden met de huurinkomsten die je gaat ontvangen. Het inkomen dat je op dit moment verdient, moet minimaal €30.000 euro bruto per jaar zijn, wil je in aanmerking komen voor de verhuurinvesteringshypotheek.

Als voorbeeld:

Jouw inkomen: € 48.000 per jaar
Huurinkomsten : € 900 per maand
Marktwaarde te kopen woning: € 170.000
Marktwaarde in verhuurder staat € 144.500

Je verdient € 48.000 bruto per jaar en krijgt met de woning die je wilt gaan financieren € 900 huurinkomsten. De woning die je koopt kost € 170.000 en de marktwaarde in verhuurde staat is € 144.500. In de meest ideale situatie kun je hiervan 90% financieren. Jouw eigen woning kost iedere maand € 790 bruto. Daarnaast heb je geen andere woningen of financiele verplichtingen.

Op basis van een financiering van 30 jaar met een rentevaste periode van 10 jaar kun je maximaal € 130.000 euro financieren. Iedere situatie is uniek en anders en daarom vindt SpaaQ het prettig om samen met jou die berekening te maken en jouw mogelijkheden met de verhuurhypotheek te kunnen bekijken.
 
Rente verhuurhypotheek
Zoals je kunt verwachten, is de rente van de verhuurhypotheek hoger dan die je kunt krijgen wanneer je een hypotheek afsluit voor je eigen woning. Ook bij dit product zijn de rentes snel gedaald en liggen de percentages dicht bij elkaar. Afhankelijk van de benodigde verhuurhypotheekvoorwaarden en welke rentevaste periode je kiest, kan er een inschatting gedaan worden welke rente er voor jou gaat gelden. Hoe langer deze rentevaste periode is, hoe hoger de rente wordt. Er zijn diverse rentevaste periodes die je kunt kiezen, variërend van 1 tot en met 30 jaar.

Hoeveel woningen kun je bezitten?
De meeste geldverstrekkers willen dat je niet meer dan vier woningen bezit. De reden hiervoor is dat zij zeggen: indien je meer dan vier woningen in je bezit hebt, zien we je niet meer als consument maar als professional. Als je meer dan vier woningen wilt financieren, zijn er andere mogelijkheden. In dat geval kun je je beter laten voorlichten door een adviseur die vastgoedportefeuilles beheert. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier!

Hypotheek omzetten naar verhuurhypotheek
Stel je voor, je gaat verhuizen naar het buitenland maar wilt wel graag je woning in Nederland behouden. SpaaQ garandeert dat er in de voorwaarden van jouw hypotheek staat dat je de woning niet mag verhuren. Dan heb je toch echt een probleem of toch niet? Het is mogelijk om jouw hypotheek over te sluiten naar een verhuurhypotheek, zodat je weer voldoet aan de voorwaarden die de bank van jou verwacht. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je uiteindelijk de woning gedwongen moet verkopen.

Hierbij komt kijken dat alle kosten die daarvoor gemaakt worden op jou verhaald zullen worden, en je dus met een eventuele restschuld achterblijft. Dat wil je toch niet? Dus, ben je aan het overwegen om jouw huidige woning te verhuren? Dan is het omzetten van jouw hypotheek naar een verhuurhypotheek dus verstandig.
 
Kun je overal een woning kopen en deze financieren met een investeringshypotheek?
Het antwoord hierop is 'ja en nee'. Het is afhankelijk bij welke geldverstrekker je de hypotheek afsluit. Bij NIBC is het niet mogelijk om overal een woning te financieren. Zij geven aan dat het mogelijk is in de steden die zij hebben geselecteerd. De reden hiervoor is dat er steden zijn geselecteerd die mogelijk minder risico hebben dan andere steden. Bij de andere geldverstrekkers heeft de locatie van de woning geen invloed op de financiering.

Verhuurhypotheek boetevrij aflossen
Het boetevrij aflossen van een hypotheek is bij elke geldverstrekker mogelijk voor minimaal 10% van de hoofdsom per kalender jaar. En bij een verhuurhypotheek zijn er vier verschillende aanbieders waarbij 15% de max is dat je boetevrij mag aflossen. Wanneer je boven de 10 tot 15 procent gaat zitten, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Wil je nu toch snel extra aflossen? Doe dit dan verstandig door een extra aflossing aan het einde van het jaar, en een extra aflossing aan het begin van het nieuwe jaar in te plannen.

Verhuurhypotheek vergelijken met verschillende aanbieders
Al snel denk je dat je met een verhuurhypotheek bij ING of ABN het gemakkelijkste uitkomt. Dat is helaas te snel gedacht, meent SpaaQ. Beide partijen staan het onder voorwaarden niet toe dat de woning wordt verhuurd indien deze niet bestemd is voor ‘eigen gebruik’ (lees: eigen woonadres). Er zijn vier partijen die wij willen uitlichten in de mogelijkheden om een financiering voor de verhuur te kunnen afsluiten. De grootste verschillen zitten in de maximale financiering die je kunt krijgen op basis van de marktwaarde in verhuurderstaat. Dit start bij 70% en eindigt bij 90%. 

Wil je weten wat jouw mogelijkheden precies zijn? Ga dan naar deze webpagina van SpaaQ of neem contact op met 079-7999594 (telefonisch) of 06-53614702 (WhatsApp) voor aanvullende informatie en eventueel een vrijblijvende afspraak.