Een kijkje in de (hypotheekadvies)keuken

mainImage
Een kijkje in de (hypotheekadvies)keuken

Wij verwelkomen laatste tijd de ene na de andere nieuwe geldverstrekker op de hypotheekmarkt. De één uit Nederland, de ander uit het buitenland. Ze betreden de markt meestal met een scherpe hypotheekrente of verbeterde voorwaarden. Die voorwaarden, daar wordt door de klant meestal in mindere mate naar gekeken en op vergeleken.

De hypotheekrente, ja, die wordt zeker vergeleken en deze moet uiteraard goed, bovenaan zichtbaar zijn op de inmiddels honderden hypotheekrentelijstjes die het internet inmiddels rijk is. Al die informatie is er vaak met één doel: gegevens ophalen voor een nieuw klantcontact, maar dat terzijde.

Waarom is het voor een nieuwkomer dan zo belangrijk om bovenaan een hypotheekrentelijst te staan?

Bovenaan staan, niet alleen op jouw scherm wanneer je op het net op zoek bent naar de voordeligste hypotheekrente, maar ze willen ook op mijn scherm bovenaan staan wanneer ik met een klant in gesprek ben over de nieuwe hypotheek.

Softwarepakket 


In onze praktijk werken we met een bepaald softwarepakket, wat onze dienstverlening geweldig ondersteunt, maar zeker niet het volledige werk voor ons uit handen neemt. Wat deze module wel doet? Je raadt het al; rentevergelijkingen. En dat niet alleen, die vergelijking doen wij via die rente dus ook op nettolasten over de looptijd van jouw nieuwe hypotheek.
Juist over de gehele looptijd, want de laagste hypotheekrente bij aanvang van de hypotheek betekent niet automatisch de laagste hypotheeklasten.

Stel, jij zit bij mij op kantoor en ziet dat een bepaalde geldverstrekker de laagste netto maandlasten met zich meebrengt en ik praat maar over een andere partij! 'Waarom zou ik meer rente betalen dan nodig is?'

Een terechte opmerking wanneer de voorwaarden van die geldverstrekker aansluiten bij je wensen. Ik moet dan dus wel van goeden huize komen om je te overtuigen de hypotheek toch bij een duurdere partij onder te brengen. We vergelijken er met zijn allen flink op los en dat kan zeker, maar dan ook echt zeker weten, het nodige opleveren en daar houden wij van.

Rentedans


En kom je dan twee weken later terug, kan die vorige keuze zomaar anders uitpakken en liggen bij een andere hypotheekverstrekker. Dit komt dus door de rentedans die hypotheekverstrekkers wekelijks met elkaar hebben, leid jij of leid ik?!'

Oh, en gelukkig verschijnen de hypotheekrentes ook bij hun concurrenten op het scherm, die in de hoop toch zelf weer bovenaan te willen staan de hypotheekrente net weer een tikkie verlagen. Heeft er onder meer wel voor gezorgd dat de hypotheekrente de afgelopen jaren met procenten omlaag is gegaan.

Spannend dus, want wanneer komt nu toch die lang voorspelde renteverhoging? Voorlopig zie ik dat de rente toch weer net iets scherper is dan vorige week.

Mooie zomer toegewenst,

Bennie de Jong.

Bennie de Jong, in 1994 geboren te Gouda, is sinds 2014 hypotheekadviseur en sinds 2015 de jongste hypotheekadviseur met een eigen kantoor in Zuid-Holland: het in Zoetermeer gevestigde SpaaQ. Inmiddels is hij meer dan 500 tevreden klanten verder. Vanuit het partnership met zoetermeersdagblad.nl werpt hij met deze columns maandelijks een blik op de hypotheekmarkt.


Foto: Digitaal Dagblad