Ella Dijkhuizen blikt vooruit op kerstconcert CKC

16 December 2019, 14:40 uur
Algemeen
mainImage
Chris Lans

In de Oude Kerk is komende vrijdag 20 december weer het jaarlijkse kerstconcert van CKC & partners. Zo'n zestig muzikanten zullen daar hun kunsten vertonen aan circa 400 man publiek. Zangdocente Ella Dijkhuizen is de laatste tien jaar betrokken bij de organisatie van het populaire Zoetermeerse evenement en blikt op www.zoetermeersdagblad.nl vooruit.

 

Decor
Op één keer Oosterheem na heeft het CKC-kerstconcert altijd in de Oude Kerk bij de Dorpsstraat plaatsgevonden. Volgens Dijkhuizen niet meer dan terecht. "Bij klassieke instrumenten zoals viool is het juist zo leuk om een beetje meer galm te hebben. Vandaar dat we in de Oude Kerk met alleen akoestische instrumenten zonder versterkers spelen. De nagalm is vier à vijf seconden en dat is voor een klassiek instrument heel lekker. Dat geluid is zó fanastisch daar en het is er licht, dus alles ademt."

Programma
Dijkhuizen, sinds 1995 zangdocente bij het CKC, is zeer te spreken over het door haar opgestelde programma. "Ik maak het programma met wat de docenten mij aanreiken en soms zit ik daar dan achteraan. Het is een heel divers programma."

Er treedt een kinderkoor op, er zijn traditionele kerstliederen (Jingle Bells, Stille Nacht), trompettist Bart Neuvel en organist Ronald de Jong spelen Ave Maria, er is een CKC-vrouwenkoor onder auspiciën van Sandra van den Brand, Rogier Lemaire zien we met de gitaar, Emma Penningnieuwland op de harp en ook Mariska Rietman (fagot) en Esther Steffens (piano) geven acte de présence.

"Er zijn twee heel kleine kindjes die op de piano kerstnummers spelen. Vorig jaar deden zij de Radetzkymars waarbij ze het hele publiek meekregen. Zo gaaf! En wat ook heel leuk is: onze docenten schrijven arrangementen die pasklaar zijn voor hun leerlingen." 

Uitjuicher
Last but not least is er de uitjuicher voor het publiek. "Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan en iedereen zong mee. Dit jaar is het slotnummer 'We wish you a merry Christmas'. Het publiek heeft de hele avond stilgezeten en je merkt dan dat ze zoiets mooi vinden en lekker willen meedoen." 

Kaarten extra voordelig
Vorig jaar betaalden mensen nog 8,50 euro voor een ticket, dit jaar ligt het tarief beduidend lager. "Omdat we nu sinds dit jaar vier concerten afnemen in de Oude Kerk als CKC. Het kerkbestuur heeft een gunstiger huurprijs gegeven. De kaartjes kosten nu 3,50 euro. Dat vindt iedereen hartstikke fijn."

Populair
Bijna elk jaar is het volle bak bij het kerstconcert. Er was zelfs ooit, zo herinnert Dijkhuizen zich, een kerstconcert waarbij er muzikanten buiten moesten staan tijdens de optredens omdat er anders geen ruimte was voor het publiek. "Negentig procent van de mensen wat in de kerk zit, heeft persoonlijke betrokkenheid bij één van de personen die speelt of zingt. Er is altijd een band. Er zijn maar weinig bezoekers waarvan ik denk: jou ken ik helemaal niet. Het zou leuk zijn ook de Zoetermeerder zonder band de kerk in te krijgen."

Verbondenheid
Wat het kerstconcert zo bijzonder maakt? Dijkhuizen: "Het is een tijd van verbondenheid en verschillende disciplines bij elkaar krijgen. Er gebeurt hier zo veel in dit gebouw (CKC-gebouw, red), waar bijvoorbeeld een violist geen weet van heeft. En nu gaan ze naar die kerk en horen ze; orgel, fagot, viool. Het is bij dit kerstconcert even niet iedereen op zijn eigen eilandje. Dat maakt Kerst zo leuk."  

Meer informatie over het kerstconcert? Ga dan naar deze webpagina.