mainImage

Extra vuurwerkvrije zones rond jaarwisseling

Afbeelding is niet meer beschikbaar
13 juli 2018, 13:17 uur
Algemeen

Het college wijst voor de komende jaarwisseling vier extravuurwerkvrije zones in de stad aan. Het gaat om vier natuurgebieden, waarvan het Balijbos al specifiek is bepaald. De andere drie natuurgebieden kunnen de inwoners van Zoetermeer zelf kiezen. In deze zones kunnen hondenbezitters hun honden rustig uitlaten. Dat er vuurvrije natuurgebieden worden aangewezen is het gevolg van een burgerinitiatief begin dit jaar.

De initiatiefnemers gaven aan dat in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling veel vuurwerk wordt afgestoken en noemden daarbij specifiek het Balijbos. Gevolgen zijn angstige honden en onrust bij hondenbezitters die hun honden niet rustig kunnen uitlaten.

Handhaving


Het burgerinitiatief vroeg om alle natuurgebieden in Zoetermeer aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. Maar dat blijkt niet mogelijk, meent burgemeester Charlie Aptroot.
,,Bij het handhaven van een vuurwerkvrije zone is het noodzakelijk dat er op heterdaad wordt betrapt met het afsteken van vuurwerk. Aangezien het in Zoetermeer gaat om groot aantal natuurgebieden die verspreid liggen over de stad, is het niet mogelijk om in alle natuurgebieden handhavend op te treden. Daarom wordt het aantal natuurgebieden beperkt tot vier."

Inwoners kiezen zelf


Het Balijbos wordt voorgesteld als één van de vier natuurgebieden die als vuurwerkvrije zone kan worden aangewezen. Inwoners bepalen zelf welke andere drie natuurgebieden vuurwerkvrij worden. Zij kunnen hun voorkeur kenbaar maken via de 'Doe Mee-website'. Mogelijke keuzes zijn bijvoorbeeld het Westerpark, het Buytenpark, de Meerpolderdijk, het recreatiegebied Noord Aa, het tijdelijk losloopgebied in Oosterheem en het Van Tuyllpark.

Bij de vuurwerkvrije zones worden borden geplaatst met daarop de aanduiding vuurwerkvrije zone. Het gaat hierbij om een pilot, die na de jaarwisseling van 2018-2019 wordt geëvalueerd.


Foto: Digitaal Dagblad