Feest bij De Spelevaert, interview schooldirecteur Kees van der Aar

mainImage
Feest bij De Spelevaert, interview schooldirecteur Kees van der Aar

Basisschool De Spelevaert heet vanaf dit schooljaar officieel Kindcentrum De Spelevaert, vanwege de samenwerking die er sinds een paar jaar is met de buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal Het Zwanennest van Kern Kinderopvang. Ter markering van deze nieuwe fase is het morgen feest aan de Irisvaart 2-4 in Seghwaert, met de onthulling van de twee nieuwe borden met naam en logo bij het schoolgebouw. Het Zoetermeers Dagblad sprak voor deze gelegenheid met Kees van der Aar, sinds 2000 directeur van de basisschool die onder de Unicoz-onderwijsgroep valt.

Sinds 2000 is Kees van der Aar directeur van De Spelevaert, al zou je door zijn enthousiasme haast denken dat hij net met zijn nieuwe job is gestart. ,,Er is nooit een dag hetzelfde en het onderwijs blijft zich steeds ontwikkelen," vertelt hij in zijn kantoor. ,,Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin." Van der Aar werkte voor zijn komst naar de Zoetermeerse school 2,5 jaar bij een school in Den Haag en daarvoor 12,5 jaar in het speciaal onderwijs. Inmiddels is hij vergroeid met De Spelevaert, de school die deze week een nieuwe fase in gaat.

[caption id="attachment_56771" align="alignright" width="400"] Kees van der Aar bij de schoolingang.[/caption]

,,De opening van donderdag is formeel, want de samenwerking loopt al een paar jaar. Vanaf dit schooljaar heten we Kindcentrum De Spelevaert in plaats van Basisschool De Spelevaert. Het is dus niet dat er ineens heel veel anders gaat."

Wijkwethouder Margreet van Driel is donderdagochtend om 08:45 uur aanwezig bij de onthulling van het nieuwe toegangsbord en logo. Zij zal die handeling verrichten met het jongste en oudste kind van De Spelevaert. Verder zijn er festiviteiten, met een podium en muziek op het schoolplein, een confettikanon en de leerlingen zullen het Spelevaertlied zingen.

De feestelijkheden van deze week markeren de nieuwe fase van De Spelevaert, waar voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar nu alles onder één dak zit op het gebied van educatie en opvang. Er zitten nu zo'n 260 kinderen, waarvan er circa veertig gebruikmaken van de buitenschoolse opvang. Een derde deel blijft tussen de middag over.

,,We werken al een aantal jaar samen met Kern Kinderopvang. Zij hebben hier het speelhuis voor peuters en buitenschoolse opvang (BSO) van Het Zwanennest. We proberen de ouders al enige tijd één pakket te bieden. Alles onder één dak. Alleen baby's hebben we hier niet, dat is elders in de wijk geregeld."

Samenwerken gebeurt onder meer op facilitair vlak met het uitwisselen van lokalen en door één lijn te trekken op pedagogisch vlak. ,,De doorgaande lijn is dan veel meer gegarandeerd, omdat je weet wat wel en niet werkt voor bepaalde kinderen," zegt Irma Lensen, al vijftien jaar intern begeleider en adjunct-directeur op De Spelevaert. ,,Heel mooi dat we samen met Kern Kinderopvang dit Kindcentrum vormen. Dat biedt veel kansen."

Er zijn ook peuterochtenden, zodat de allerkleinsten kunnen proeven hoe het is om op school te zijn, zonder dat ze meteen geconfronteerd worden met een grote groep kleuters. Steeds meer wordt er gekeken wat er nodig is voor het individuele kind. ,,We volgen nieuwe tendensen en hoe we die kunnen integreren om onze school te verbeteren. Dat is ontzettend leuk, omdat je ziet dat de kinderen daar veel profijt van hebben. Dan komt de energie die je erin steekt weer bij je terug."

Foto: adjunct-directeur Irma Lensen (links) en directeur Kees van der Aar.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad