Fonds 1818 steunt buurtprojecten in Zoetermeer

mainImage
Fonds 1818 steunt buurtprojecten in Zoetermeer

Fonds 1818 helpt buurtbewoners met het verwezenlijken van goede ideeën voor hun buurt, ook in Zoetermeer. De organisatie steunt 310 nieuwe buurtprojecten en dat werd vormgegeven met het jubileumproject Verrijk je Buurt. Deze week vond het 28e en laatste Verrijk je Buurt-inspiratiecafé plaats.

Projectleider Marjet van Os: ,,Met de Verrijk je Buurt-inspiratiecafés hebben we alle gemeenten in onze regio bezocht. We hebben 800 bewoners persoonlijk gesproken die iets nuttigs, bijzonders of leuks voor hun directe leefomgeving willen doen. We hebben advies gegeven over het maken van een begroting of over het werven van vrijwilligers. Ook hebben we inspirerende voorbeelden uit andere gemeenten laten zien en hebben we geld gedoneerd. Bewoners hebben inmiddels 340 donatieaanvragen bij Fonds 1818 ingediend. Ze willen vaak aan de slag met groen, speeltuinen en het opleuken van de straat. We zijn blij verrast dat er zo veel mensen zijn die iets moois voor hun buurt willen doen."

Zoetermeer


In Zoetermeer zijn zestien initiatieven gestart om buurten een stukje mooier of leuker te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de aanschaf van klim- en speeltoestellen voor een openbaar schoolplein in Zoetermeer. Door een grote verbouwing van het plein waren de speelmogelijkheden voor de wat oudere kinderen weggevallen. Met een samenwerking tussen verschillende partijen en een geldinzamelactie door de kinderen uit de buurt, konden geschikte klimtoestellen worden aangeschaft.

Fonds 1818 organiseerde, vanwege haar 200-jarig bestaan, 28 Verrijk je Buurt-inspiratiecafés in negentien gemeenten. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met 140 lokale professionals. Zo heeft het fonds in iedere gemeente een stevig netwerk opgebouwd dat kan helpen bij het realiseren van buurtinitiatieven.

Bewoners met goede ideeën kunnen bij het fonds terecht voor advies, begeleiding en financiële ondersteuning. Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt komen, na beoordeling door het fonds, in aanmerking voor een donatie tot maximaal 3.000 euro. Bewoners kunnen nog tot en met 31 december 2018 aanvragen indienen. Op www.verrijkjebuurt.fonds1818.nl kunnen ze terecht voor meer informatie.

Fotograaf: Valerie Kuypers.


Foto: Digitaal Dagblad