Forumkriebels: column Dorien Breekveldt

mainImage
Forumkriebels: column Dorien Breekveldt

Je hoort en leest overal over de krappe arbeidsmarkt. Toch komt niet iedereen makkelijk aan een (nieuwe) baan. Hoeveel fijner is het dan om de zoektocht naar werk sámen en niet alleen te doen? Om collega-werkzoekenden te leren kennen, ervaringen te delen en tips en trucs uit te wisselen? Dat is precies wat we elke tweede maandag van de maand tussen half negen en half twaalf doen in het Forum Zoetermeer bij Walk & Talk. Samen met onze Forumpartner JobHulpMaatje.

Ik doe van alles in het Forum, de hoofdvestiging van de Bibliotheek en 45 samenwerkingspartners. Walk & Talk is één van mijn vaste taken. Een ontzettend leuke en waardevolle activiteit. Er komen niet alleen mensen zonder werk, maar ook mensen die op zoek zijn naar een andere baan. Mensen van alle achtergronden en leeftijden. Wat je heel sterk voelt, is de onderlinge betrokkenheid. Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat schept een band.

De bijeenkomst duurt officieel tot half twaalf. Het grappige is, dat veel mensen dan nog lang niet zijn uitgepraat. En dat maakt ook niet uit, want ze mogen blijven tot het Forum sluit om 20:00 uur.

Laatst was hier een mevrouw van 63 jaar. Nadat ze door haar laatste werkgever boventallig was verklaard, is ze voortvarend aan het solliciteren geslagen. Want, zo vertelde ze mij, ook op je 63e heb je nog zoveel te bieden en ben je nog lang niet uitgerangeerd. Ook al heeft ze nog geen werk gevonden, Walk & Talk helpt haar enorm op emotioneel gebied. Je beurt elkaar op, luistert naar elkaars verhalen en gunt elkaar ook echt die leuke baan. Dat vind ik heel bijzonder om te zien.

Iedereen is welkom bij Walk & Talk. Het kost niets en je hoeft je niet vooraf aan te melden. Heel laagdrempelig dus en ik zie dat er steeds meer mensen, ook jongeren, op af komen. Of er inmiddels al mensen zijn die dankzij Walk & Talk weer aan het werk zijn, weet ik niet. Mensen komen hier immers anoniem.

Een tijdje geleden kwam hier iemand wiens buitenlandse universitaire diploma in Nederland niet geldig is. Ook al had hij veel in zijn mars, toch werkte hij als postbezorger. Toen hij naar Walk & Talk kwam, kreeg hij het advies om zijn tweetaligheid als meerwaarde in te zetten in sollicitaties. Ik heb hem sindsdien niet meer gezien, dus misschien heeft die tip succes gebracht.

Onlangs werd een bezoeker gebeld tijdens Walk & Talk. Hij nam het gesprek aan, wat een afwijzing bleek van een sollicitatie. Die man zat er flink doorheen natuurlijk, maar hij werd meteen opgevangen door de groep bij wie hij zijn verhaal kwijt kon. Dat die betrokkenheid bij elkaar zo goed voelt en vaak zo spontaan tot uiting komt, dat is hartverwarmend.

Hoe fijn en persoonlijk de sfeer ook is, het allerliefst zie ik toch dat iemand naar me toekomt en zegt: ‘Nu kom ik niet meer, want ik heb werk gevonden!’

Op maandag 12 november is de eerstvolgende Walk & Talk in het Forum!
Over Forumkriebels


Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur open. Er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Dorien Breekveldt, actief binnen het team Educatie & Ontwikkeling in het Forum. Dorien woont in Waddinxveen en wandelt in haar vrije tijd graag door weilanden in het Groene Hart of in berglandschappen waar ook ter wereld.


Foto: Digitaal Dagblad