Forumkriebels: column Jennifer Lexmond

mainImage
Forumkriebels: column Jennifer Lexmond

Hoe de dag er voor mij uit gaat zien, weet ik nooit van tevoren. En dat maakt mijn werk bij Centrum Jeugd & Gezin Meerpunt in het Forum ook zo waanzinnig leuk! Het ene moment heb ik overleg met een Forumpartner, het volgende moment beantwoord ik opvoedingsvragen van ouders die naar ons inlooppunt komen om vervolgens weer mee te denken over nieuw informatiemateriaal.

Sinds de zomer hebben we ook een inloopspreekuur op Speelboerderij Het Buitenbeest, dus daar ben ik ook vaak te vinden. Samen met mijn fijne collega's Ineke Verhulst en Stephanie van den Berg zijn wij het gezicht van het Meerpunt Inlooppunt en zorgen we voor alle voorkomende werkzaamheden.

Ik ben zelf moeder van twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Het gebeurt weleens dat ouders die ik van het schoolplein of uit Zoetermeer ken, bij het Meerpunt aankloppen. Sommige ouders vinden het prettig om dan met mij in gesprek te gaan. Mochten ouders het te dichtbij vinden, dan kan Ineke of Stephanie met hen in gesprek gaan.

Persoonlijke Ouderschapsbelofte


Waar ik erg trots op ben, is dat we als Meerpunt Zoetermeer de Persoonlijke Ouderschapsbelofte hebben ontwikkeld. Dat is een boekje waarin aanstaande ouders aan hun kindje kunnen schrijven wat ze hem of haar willen meegeven, wat voor soort ouder ze willen zijn en hoe ze het kindje samen met hun partner (of alleen) willen opvoeden. Het boekje, dat in de geboortekoffer zit, is bedoeld om ouders zich nóg bewuster te maken van hun veranderende rol. Zoetermeer is de eerste gemeente die met de Persoonlijke Ouderschapsbelofte werkt.

Dat raakt mijn persoonlijke missie: het bespreekbaar maken van ouderschap. De mooie én de minder mooie kanten ervan. Dat gesprek voeren we het liefst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, maar ook daarna. Zo belangrijk! De verloskundige houdt de groei van het kindje in de gaten, maar wie begeleidt de groei van de ouders in hun nieuwe rol?

Luisterend oor


Ik vind het belangrijk om ouders het gevoel te geven dat ze oké zijn zoals ze zijn. Ook al lukt iets niet in de opvoeding. Het ís gewoon ook niet altijd alleen maar leuk. Natuurlijk komen hier ook ouders die het even niet meer zien zitten. Dan is het heel fijn als je kunt zeggen dat die driftbuien van hun peuter helemaal niet zorgwekkend zijn. Dat dat niet betekent dat zij als ouders iets niet goed doen, maar dat het gezond gedrag is. Ouderschap is zo intens, het raakt zoveel in jezelf. Ik bied ouders een luisterend oor en probeer ze weer in hun kracht te zetten. Het verhaal erachter, dat interesseert me enorm.

In het Forum gebeurt van alles om je heen en tegelijk. Doordat we verhuisd zijn naar een aparte spreekkamer in het Forum, kunnen we ouders en opvoeders in alle privacy een rustige plek bieden. Ik houd van mensen, van hun verhalen. Ik ontmoet in het Forum niet alleen bezoekers, maar ook zoveel partnerorganisaties. Dat maakt werken hier heel dynamisch en echt speciaal. Niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. De wethouder bijvoorbeeld die me even haar nieuwe schoenen komt laten zien. Hoe leuk is dat? De lijntjes zijn prettig kort in het Forum.

Reageren op de column? [email protected] 
Over Jennifer Lexmond 

Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer. Sinds de spectaculaire opening in januari zien veel Zoetermeerders het Forum, de nieuwe vestiging van de hoofdbibliotheek, al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur geopend. En er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Jennifer Lexmond, medewerker Informatie & Advies bij CJG Meerpunt Zoetermeer in het Forum. Jennifer woont in Zoetermeer, is moeder van twee kinderen, traint graag samen met haar hond, is dol op zingen en muziek maken en volgt ook nog een coach-opleiding.


Foto: Digitaal Dagblad