Forumkriebels: column Reinder Lanjouw

mainImage
Forumkriebels: column Reinder Lanjouw

Wist je dat Zoetermeer al sinds 2011 een Regenboogstad is? Dat betekent dat Zoetermeer zich sterk maakt voor de acceptatie en veiligheid van LGBTQIA’ers* binnen de gemeente. Ook in Zoetermeer moet je je vrij en veilig voelen om te zijn wie je bent. Helaas is dat nog niet altijd even vanzelfsprekend.

Daar is de internationale Coming Outdag voor op 11 oktober. Zoetermeer organiseert rond deze dag een week lang allerlei activiteiten in het teken van ‘uit de kast komen’. En natuurlijk heeft het Forum daar een grote rol in. Als teamleider Educatie & Ontwikkeling van de bibliotheek ben ik nauw betrokken bij de activiteiten die we samen met de gemeente, het COC, het JIP, Sensoor en de GGD organiseren.

Coming Out is ook iets dat je regelmatig kan overkomen, en uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat je geaccepteerd wordt door je naaste omgeving. Oud of jong, vrouw of man en ongeacht waar je vandaan komt: iedereen mag zichzelf zijn en zich daar welkom en gehoord in voelen.

Er staan verschillende activiteiten op het programma, waarvan je de meest actuele invulling op www.forumzoetermeer.nl kunt volgen. Op donderdag 11 oktober, op Coming Out dag, hijst wethouder Ingeborg ter Laak om 09:00 uur de Regenboogvlag op het Stadhuisplein. Aansluitend openen we een foto-expositie van jonge LGBTQIA’ers uit Zoetermeer en omgeving, die de openheid voor zichzelf al gevonden hebben. Je kunt er een week lang, van 10 tot 17 oktober, naar komen kijken in het Forum.

Tour d'Amour


De Tour d’Amour met Eveline van de Putte op 10 oktober in het Forum, is iets wat die openheid op een toegankelijke manier representeert. Dit is een middag-/avondprogramma waar veel aandacht is voor roze ouderen. Een groep waar eenzaamheid soms hard toeslaat. Hoe mooi is het dan om elkaar die middag te ontmoeten, ervaringen te delen en te luisteren naar het levensverhaal van de ander? En eventueel afsluitend met elkaar gezellig een hapje eten?
Dat kan al voor 5 euro! Dit evenement is echt een aanrader. Levensverhalen en levensliederen.

Coming Out verandert. Vooral jonge mensen voelen zich niet aangetrokken door labels en laten het meer open, omdat andere factoren dan alleen geslacht hen meer aanspreken. De vraag of je wel of niet uit kast komt, wordt daarmee steeds actueler. We zullen hier in het Forum de komende tijd ook meer aandacht aan besteden.

Bingo


Iets meer op jongeren gericht, organiseren we op 12 oktober een spectaculaire bingo onder leiding van Roeland in het Forum. Tussen de bedrijven door is er tijd voor levensverhalen rond coming-out. Er hebben zich al mensen aangemeld om daar iets persoonlijks over te vertellen. Echt goed vermaak.

Voorlichting over diversiteit en de acceptatie daarvan: daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. We leven in een open samenleving, waarin een verscheidenheid van mensen leeft die begrip voor elkaar moeten opbrengen. We werken aan producten en diensten voor elke leeftijdscategorie, omdat de behoefte aan erkenning bij de LGBTQIA-gemeenschap dezelfde is als bij ieder ander. Genoeg te beleven dus in het Forum. Leuk als je komt kijken!

*Deze afkorting staat voor Lesbiennes, Gay, Biseksueel, Transgender, Queer of Questioning, Interseksueel en A-seksueel.

Reageren op de columns van Forumkriebels? [email protected]
Over Forumkriebels


Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur open. Er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Reinder Lanjouw, teamleider Educatie & Ontwikkeling bij Bibliotheek Zoetermeer. Reinder woont in Rotterdam en werkt in zijn vrije tijd onder meer als vrijwilliger voor regisseur/programmeur Tessa Boerman, die het PACT (Pan African Cinema Today)-programma verzorgt tijdens het International Film Festival Rotterdam.


| Foto: Digitaal Dagblad