Forumkriebels: column Rianne Kleijn

mainImage
Forumkriebels: column Rianne Kleijn

'Geen vraag is te gek'. Dat zeggen mijn collega Bianca van Guine en ik altijd tegen jongeren die bij ons aankloppen. Samen zitten wij in het Forum namens JIP Haaglanden, een informatiepunt voor jongeren van 12 tot en met 27 jaar (www.jiphaaglanden.nl). Zij kunnen op werkmiddagen bij onze balie in het Forum terecht. Zonder afspraak, zonder kosten en anoniem. Een afspraak is wél nodig voor onze speciale spreekuren. We hebben er bijvoorbeeld één voor vragen over seksualiteit en gratis soa-testen, één voor alles wat met geld en schulden te maken heeft en één voor (aanstaande) jonge ouders.

Jongeren maken soms keuzes in het leven -of die keuzes maken anderen voor hen- die negatief kunnen uitpakken voor hun toekomst. Meer uitgeven dan je hebt bijvoorbeeld, waardoor je de ene na de andere schuld opbouwt. Of je bent op straat gezet en weet niet waar je die nacht moet slapen. Wij helpen die jongeren een uitweg te vinden.

Maar ook voor minder heftige zaken kunnen jongeren bij ons terecht. Hulp bij het aanvragen van studiefinanciering of bij het zoeken naar een bijbaantje bijvoorbeeld.

Zelfredzaamheid 


Eigenlijk helpen wij jongeren op te groeien. Zelfredzaamheid is daarin belangrijk. Wij geven advies, maar de jongere moet er zelf mee aan de slag. Komt een jongere met een tas vol ongeopende brieven van schuldeisers langs, dan helpen wij diegene dat te ordenen en vragen hem of haar zelf een aantal schuldeisers te bellen om een betalingsregeling te bespreken. En de jongere die studiefinanciering wil aanvragen, moet dat zélf doen. Wij geven tips en kijken eventueel mee, maar doen de aanvraag niet zelf. Sommigen vinden dat spannend, maar het is een leerproces.

Natuurlijk kunnen wij niet alle vragen en problemen van jongeren zelf oplossen. Dan verwijzen wij hen door naar hulpinstanties, die vaak ook in het Forum zitten. Doordat we onder één dak werken, is het gemakkelijk onderling te overleggen en zelf een afspraak voor de jongere in kwestie te regelen. Sinds het Forum is geopend, lopen medewerkers van de gemeente en andere partnerorganisaties ook sneller bij ons binnen als zij een vraag over jongeren hebben.
Heel leuk: met een aantal Forumpartners zijn we bezig een jongerenmarkt te organiseren, die we op 29 september in het Forum willen houden! Een informatiemarkt over wonen, werk, recht, gezondheid, financiën en nog veel meer.

Fantastisch werk


Ik heb fantastisch werk, elke dag is anders. Onze balie opent om 13:00 uur, maar dan hebben we er al een drukke ochtend op zitten. Zo geven we voorlichting in het voortgezet en middelbaar onderwijs en aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen over bijvoorbeeld veilig vrijen of wat het kost om op jezelf te wonen. Als jongeren dat willen, gaan we in de ochtenden ook met ze mee naar intakegesprekken bij hulporganisaties. En ja, natuurlijk horen we ook schrijnende verhalen.

Maar het is ontzettend fijn als we kunnen helpen, hoe slecht de situatie ook kan zijn. Al is het maar een beetje. Geen jongere gaat bij ons de deur uit met de boodschap: zoek het maar uit. Ook niet die jongere die op straat is gezet. We zoeken en bellen net zo lang tot we iets hebben gevonden waar hij of zij terecht kan. Hoe moeilijk dat soms ook is. Maar met hulp van andere organisaties, aanwezig in het Forum, komen we een heel eind om zijn/haar leven weer een beetje op de rit te krijgen.

Reageren op de columns van Forumkriebels? [email protected]
Over Forumkriebels


Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur open. Er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Rianne Kleijn, jongerenadviseur bij JIP Haaglanden. Als ze niet aan het werk is, is Rianne moeder en doet ze fanatiek aan bootcampen. Verder wordt ze blij van gezellig samenzijn en lekker eten met familie en vrienden.


Foto: Digitaal Dagblad