Interview met onderwaterfotograaf Monique Hassink (bekijk foto's)

mainImage
Interview met onderwaterfotograaf Monique Hassink (bekijk foto's)

Monique Hassink werkte jarenlang in de ict, maar maakte tien jaar geleden een opvallende carrièremove: ze werd onderwaterfotograaf. Volgende maand komt ze naar De Veur in Zoetermeer waar zij voor klanten van Het Zweminstituut fotoshoots aanbiedt rondom de lessen ouder- en kindzwemmen.

De hamvraag: hoe wordt iemand onderwaterfotograaf? Voor Hassink, geboren in Zoeterwoude en opgegroeid in Leidschendam, begon het allemaal met een fotosessie voor haar eigen kinderen. ,,Ik heb twee pubers van 13 en 15. Toen zij tien jaar jonger waren, zwom ik zelf met hen. Er kwam een onderwaterfotograaf langs en mijn kinderen vonden het geweldig. Toen viel bij mij meteen het kwartje: dit wilde ik ook gaan doen. Ik vond het heel gaaf. Naderhand sprak ik met die fotograaf en drie maanden later had ik zo'n spiegelreflexcamera met een onderwaterhuis en twee flitsers erop, want onder water is het licht snel weg. Toen die man een keer niet kon, viel ik voor hem in tijdens het diplomazwemmen in Voorschoten. Zo is het begonnen."

Hassink combineerde het werk aanvankelijk nog met haar ict-werk, maar inmiddels is ze zeven jaar fulltime bezig. Ze is in te huren voor diplomazwemmen en ouder- en kindzwemmen in de regio en regelmatig doet ze een zwemfeestje of een privé-fotoshoot. Wat je als goede onderwaterfotograaf nodig hebt?

,,Vooral veel geduld, je moet die kinderen gerust stellen. Je bent voor zo'n klein kind indrukwekkend en vreemd met zo'n enorme camera. Dat ziet er eng uit. Baby's hebben dat niet door, maar wel de twee- en driejarigen. Die vinden het heel leuk, of helemaal niet. In mijn camera heb ik figuurtjes geplakt om ze af te leiden. Dan laat ik ze zwaaien naar de smurf. Ik zie het als een uitdaging om zo'n fotoshoot voor elkaar te krijgen."

Het fotograferen onder water is ook geen abc'tje. ,,Ik heb het wel eens met een kleine camera geprobeerd, maar die reageerde te langzaam. Toen ik afdrukte, was het kind alweer boven. Nu gaat een moeder met haar kindje onderwater en in twee seconden tijd maak ik vijf, zes foto's. Daar zit vaak wel een leuke bij en soms moet het wel eens opnieuw." Hoewel geen vetpot, Hassink heeft van haar carrièreswitch nooit spijt gehad. ,,Ik was het kantoorwerk zat en ik vind het gewoon heel leuk als kinderen die graag zwemmen zo'n lachend gezichtje hebben onder water. Dat is echt genieten."

Fotoshoots in Zoetermeer & Zevenhuizen


Zoetermeer (adres: Prismalaan 40)
Maandag 5 november 09:40 – 11:30 uur
Woensdag 7 november 09:40 – 11:30 uur
Donderdag 8 november 09:40 – 11:30 uur
Dinsdag 13 november 09:40 – 11:30 uur
Vrijdag 16 november 09:40 – 11:30 uur

Zevenhuizen (adres: Tweemanspolder 6A)
Woensdag 14 november 09:40 – 11:30 uur

Er kunnen per ochtend maximaal 20 kindjes op de foto.


Inschrijven, hoe werkt het?


Inschrijven kan tijdens de openingstijden van de kassa voor 5 euro per persoon. Er liggen inschrijflijsten klaar bij zowel De Veur als De Koornmolen en de mensen worden dan op de lijst geplaatst. De 5 euro is bovenop het reguliere zwemtarief. Dit bedrag krijg je later terug als korting op de fotobestelling. Op de dag zelf dient iedereen zich te melden bij de kassa voor het ophalen van een volgnummer. De fotograaf stuurt de foto's naar de persoonlijke mail. Elke persoon krijgt alleen zijn/haar eigen foto's te zien en er komt niets op internet. Foto's zijn te bestellen als digitaal bestand, afdruk, canvas, et cetera.

,,Ik word altijd blij als Monique komt. We bieden onze klanten graag extra dingen aan. Zo'n herinnering van het ouder- en kindzwemmen is natuurlijk prachtig," aldus Nicole van der Hoeven, hoofd marketing en communicatie bij Het Zweminstituut.

Meer over Monique


Surf dan naar www.fotograafonderwater.nl of www.moniquehassinkfotografie.nl. Bekijk hier haar Facebook-pagina.


Foto: Digitaal Dagblad