mainImage

Gevangenis in Zoetermeer gaat dicht

Afbeelding is niet meer beschikbaar
22 juni 2018, 17:43 uur
Algemeen

Vier gevangenissen in Nederland gaan dicht, waaronder die in Zoetermeer. Volgens het kabinet is de maatregel nodig omdat er te veel cellen leegstaan, met verspilling van belastinggeld als gevolg. De maatregel leidt niet tot gedwongen ontslagen. Het personeel uit de vier gevangenissen wordt overgeplaatst. Naast Zoetermeer gaat het om de gevangenissen in Almere, Zwaag en Zeist.

De leegstand is het gevolg van ,,de daling van de geregistreerde criminaliteit," aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gevangenissen openhouden zou jaarlijks miljoenen euro's kosten. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), die nota bene opgroeide in Zoetermeer, benadrukt dat de te sluiten gevangenissen in de Randstad liggen en dat de regio met dit besluit wordt ontzien. Zo is het ook afgesproken in het regeerakkoord. Eerder deze week kwam al het bericht dat een sluiting nabij was.

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn, waar Zwaag onder valt, maakt zich zorgen over het verlies van 250 arbeidsplaatsen in de regio Noord-Holland Noord. ,,Ik ben verbaasd over het besluit van het kabinet om de gevangenis in Zwaag te sluiten. Nog niet alle feiten liggen op tafel en er loopt nog onderzoek naar de impact van nieuwe maatregelen op de toekomstige capaciteitsvraag.''

In de regio, het Drentse Veenhuizen in dit geval, haalt Klaas Smid dan ook opgelucht adem. Hij is burgemeester van de gemeente Noordenveld, waar Veenhuizen onder valt. De gevangenissen Esserheem en Norgerhaven blijven open. ,,Ik sprong een gat in de lucht toen ik het nieuws hoorde. Een geweldig bericht voor de medewerkers van de Penitentiaire Inrichting én voor het dorp Veenhuizen,'' aldus Smid. ,,De mensen hebben heel lang in onzekerheid gezeten en ik ben blij dat aan die onzekerheid nu een einde is gekomen.'' Of jeugdgevangenis Juvaid in Veenhuizen ook open mag blijven, is nog niet duidelijk. (ANP)

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad