Zoetermeers Dagblad | GL Zoetermeer bevraagt college over TruStone
mainImage

GL Zoetermeer bevraagt college over TruStone

5 juli 2020, 12:00 uur
Algemeen, Politiek

De Nederlandse overheid heeft samen met bedrijven, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties een aantal International Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) initiatieven opgezet. Eén daarvan is het convenant TruStone. In dit convenant committeren de ondertekenaars zich tot het verbeteren van de natuursteenketens. GroenLinks Zoetermeer heeft hierover vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Voor GroenLinks is het pijnpunt dat in veel landen natuursteen wordt gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij er sprake is van schending van mensenrechten en arbeidsrechten en waarbij het milieu wordt geschaad. Meerdere bedrijven en diverse aanbestedende diensten hebben zich bij dit convenant aangesloten, waaronder de gemeenten Amsterdam, Goes, Leusden, en Nijmegen alsmede het Rijksvastgoed bedrijf.

'Heeft het college in zicht hoeveel natuursteen door de gemeente wordt ingekocht? En uit welke landen het natuursteen vandaan komt en of er mogelijke schendingen van milieu, arbeids- en mensenrechten gemoeid kunnen zijn? Is het college het eens met GroenLinks dat ook de gemeente Zoetermeer zich bij het convenant dient aan te sluiten? Indien ja, op welke termijn?'