Gratis advies is waardeloos

mainImage
Gratis advies is waardeloos

Ja, vandaag gebeurde het weer. Een ondernemer wilde van mij gratis advies. 'Harrie, kun je mij adviseren met LinkedIn?'

Moet ik diegene mijn partner laten bellen en vragen om de boodschappen maar niet te halen en mijn kinderen geen eten te geven? Natuurlijk niet, dat is best wel sarcastisch. Maar soms moet je wel je punt duidelijk maken in een tijdperk dat alle informatie te vinden is en dat je alles kunt opzoeken.

Ik hoor je denken…man, Harrie, je geeft toch vaak tips? Ja dat klopt, maar advies dus mijn kennis en kunde, daarvoor moet betaald worden. Zoals we zeggen: de schoorsteen moet thuis ook roken. Ik vraag toch ook niet aan de dokter; joh, wat raad jij mij aan en nee stuur die nota niet door naar de verzekeraar. Stel je eens voor.

En oh ja, sommige zaken kun je echt zelf vinden. Ik zeg: succes. Welk advies is de juiste? Zoals een goede relatie van mij zegt: 'LMGTFY' oftewel zie https://lmgtfy.com/.

Hey vriend, jij bent toch stukadoor? Ja Harrie! Kun jij even een muurtje stuken? Natuurlijk, dat is 13 euro per vierkante meter. Oh en vergeet de reiskosten niet et cetera. Ja mensen, ik reken ook een uurtarief en als ik naar jullie moet toekomen ook reiskosten.

Lovehendel


En wat vraag jij dan per uur Harrie? Ik kan allerlei factoren opnoemen, maar ik vraag per uur, per persoon 199 euro exclusief btw. Jeetje Harrie, wat ben je duur! Zoals mijn groot voorbeeld Jan van Setten zegt: 'trek je lovehendel open en gebruik een beetje love.'

Ik zeg dan; ja ik moet er zelf ook aan wennen… wacht op de reactie en verwondering en dan is het verder dansen. Willen ze niet dansen, dan naar de volgende danspartner. Ga nou niet jouw prijzen verlagen, doe dat niet!
Prijs is het minst belangrijke. Uiteraard gaat het om klik, vertrouwen en de relatie.

Harrie, ben je boos vandaag? Zat er een zandkorrel in je boxershort? Nee, die heb ik inmiddels weggespoeld en ik ga weer kijken wat de dag van morgen brengt. Wil je eens sparren over jouw uurtarief of mij als bedrijvendokter inhuren? Het belletje kost je niks?

Hoewel in Den Haag geboren woont en werkt Harrie Lamers (1979) al bijna zijn hele leven in Zoetermeer. Na een loopbaan van 15 jaar in de financial consultancy besloot hij in 2014 een carrièreswitch te maken en te starten met zijn eigen onderneming. Zijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het geven van presentaties en coaching op het gebied van netwerken, sales en LinkedIn. Ook in de verkoop voor business to business is hij thuis. Lamers ziet zichzelf vooral als verbinder, met een open en directe wijze van communiceren. Voor www.zoetermeersdagblad.nl schrijft hij columns over ondernemerszaken. 


Foto: Digitaal Dagblad