Grote controle RandstadRail, dit zijn de resultaten

mainImage
Grote controle RandstadRail, dit zijn de resultaten

De HTM, Politie Eenheid Den Haag, Wijk en Agent Samen (WAS) en team Handhaving van de gemeente Zoetermeer hielden onlangs, op vrijdag 25 mei, een grootscheepse controleactie in tram 3 en 4 van de RandstadRail in Zoetermeer. Ook op en rond de haltes werd gesurveilleerd. 4219 passagiers werden gecontroleerd en van die groep begingen 148 personen een overtreding, waarvan 120 voor het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs. Het percentage reizigers zonder geldig vervoersbewijs komt hiermee op 2,84 procent.

,,Wij laten met deze acties zien dat zwartrijden en ander slecht gedrag in de tram niet wordt geaccepteerd. In samenwerking met politie, HTM, Handhaving en de teams van WAS blijven we hier stevig op inzetten. Zo willen we de overlast terugdringen en de veiligheid van de inwoners en reizigers vergroten. Op de trams en op de stations," aldus burgemeester Charlie Aptroot.

De controleactie duurde van 14:15 tot 21:00 uur. Zo kon er ook in de drukke avondspits gecontroleerd worden. De overtredingen bestonden uit;


  • 120 overtredingen voor het reizen zonder geldig vervoersbewijs

  • tien overtredingen voor het niet kunnen tonen van een ID-kaart

  • tien overtredingen voor onder meer eten en drinken in de tram, voeten op de bank en alcohol nuttigen

  • zeven overtredingen voor het niet kunnen tonen van een ID-kaart

  • één overtreding voor openbare dronkenschap


Verder hield de politie drie verdachten aan waarvan er één onder invloed van alcohol was. Eén verdachte stond nog gesignaleerd en één verdachte kon zich niet legitimeren. De vreemdelingenpolitie gaat deze zaak onderzoeken.

De actie vond plaats op en rond de haltes van RandstadRail Zoetermeer. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenoemd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl.


| Foto: Digitaal Dagblad.