mainImage

Haags KOZP-protest wijkt uit om gevaar

15 november 2019, 09:33 uur
Algemeen

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil zaterdag op een andere plek in Den Haag demonstreren. Een protest langs de route is te gevaarlijk voor de betogers, laat de Haagse tak van de actiegroep op Facebook weten. De gemeente Den Haag bevestigt dat de plannen zijn aangepast en dat er nu wordt overleg over een protestplek ergens anders in Den Haag. Die gesprekken lopen nog en de locatie is niet bekendgemaakt.

Tientallen mensen vielen vorige week vrijdag een gebouw in Den Haag aan waar KOZP aan het vergaderen was. Ramen werden ingeslagen en vuurwerk werd afgestoken. Vijf mensen werden opgepakt. "Na deze terreurdaad wilde KOZP Den Haag niets liever dan hun grondrecht op betoging uitoefenen, door vreedzaam langs de intocht te demonstreren. Het levensgevaar dat dit met zich mee zou brengen, in het bijzonder voor zwarte mensen en andere mensen van kleur, was voor de beweging reden om toch van het plan af te zien", schrijft de groep.

Volgens KOZP Den Haag willen meer mensen demonstreren dan eerder was gedacht. "De beweging beschouwt het als gegeven dat Haagse pro-pieten opnieuw met geweld zullen proberen de bijeenkomst te verstoren. Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt."