mainImage

'Halvering tabaksdoden in Nederland mogelijk'

Afbeelding is niet meer beschikbaar
1 oktober 2018, 16:40 uur
Algemeen

Vooraanstaande wetenschappers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen stellen dat het aantal tabaksdoden in Nederland eenvoudig te halveren is als de overheid rokers stimuleert over te stappen op e-sigaretten.

Professor Lynne Dawkins, van de London Southbank Universiteit wijst op het op het Britse harm reduction beleid, waar de overheid rokers actief wijst op de voordelen van de e-sigaret ten opzichte van doorroken.

De Franse arts Jacques Le Houezec, benadrukt dat de winkeliers die e-sigaretten verkopen goede voorlichting moeten kunnen geven over alle aspecten van de overstap van de sigaret naar de e-sigaret. Deze voorlichting wordt betaald door de Franse overheid.

Onderzoeker van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid, professor Karl Lund betoogt dat de Nederlandse overheid, naast een traditioneel tabaksontmoedigingsbeleid, ruimte moeten inbouwen voor de belangrijke rol die de e-sigaret en andere rookloze alternatieven kunnen spelen bij het verminderen van de schadelijke gevolgen van roken.

De drie wetenschappers brachten hun mening onder de aandacht op een seminar van de Esigbond in Den Haag. Voorzitter Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond: ,,De Nederlandse overheid scheert de e-sigaret en de veel schadelijkere traditionele sigaret over één kam. Een slechte zaak en gemiste kans. Een e-sigaret is een prima middel om rokers te helpen met stoppen. Een veel beter alternatief voor de miljoenen rokers in Nederland. Een e-sigaret produceert damp en geen schadelijke sigarettenrook."

Met dit seminar hopen wij dat er in Nederland meer aandacht komt voor het beleid in het Verenigd Koninkrijk, waar de e-sigaret niet als vijand wordt gezien, maar als een belangrijk onderdeel van het anti-rookbeleid wordt erkend," aldus ’t Hart. (ANP Pers Support)


Foto: Digitaal Dagblad