Het Wapen van Zoetermeer deelnemer Open Monumentendag

mainImage
Het Wapen van Zoetermeer deelnemer Open Monumentendag

Het Wapen van Zoetermeer zal op zaterdag 8 september zijn deuren openstellen in het kader van de Open Monumentendag 2018. De diner- en partyboerderij aan de Zegwaartseweg 31, met de nostalgische Drie Hooibargen op het complex, kreeg hiervoor het verzoek van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, samen met de gemeente de organisator van dit jaarlijkse evenement.

Reno Hilgersom, eigenaar van Het Wapen van Zoetermeer, opent op de tweede zaterdag van september graag de deuren. ,,Heel leuk om mee te doen," zegt hij tegen www.zoetermeersdagblad.nl. ,,Er kleeft een hoop historie aan deze locatie en het is tegelijkertijd een goede manier om te laten zien wat wij hier op diverse vlakken te bieden hebben."

Oude boerderij


Het Wapen van Zoetermeer behoort tot het cultureel-historisch erfgoed van de stad vanwege de in 1769 gebouwde boerderij die het fundament vormde voor het pand vandaag de dag. De restanten maken nog altijd onderdeel uit van de bedrijfsaccommodatie. Pieter Lugtigheid was de man die de boerderij in de achttiende eeuw liet verrijzen en zijn initialen (en het bouwjaar) op een gevelsteen bij de ingang herinneren de bezoekers daar aan.


Vanaf 1973 horecafunctie


In 1973 startte de vercommercialisering van de boerderij en kreeg het een horecafunctie. Drie van de vier grote hooibergen op het erf aan de Zegwaartseweg 31 bleven toentertijd over; De Drie Hooibargen. Onder die naam zou het bedrijf vele jaren bekend zijn, totdat een paar jaar geleden werd geswitcht naar Het Wapen van Zoetermeer. Het roemruchte drietal, gerenoveerd in juni 2016, siert echter nog altijd de locatie.Vanwege de renovatie van De Drie Hooibargen, mocht Hilgersom in 2017 de Jan van der Spekprijs in ontvangst nemen. Dit is een tweejaarlijkse erfgoedprijs voor iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingespannen voor het behoud van het cultureel-historische erfgoed in Zoetermeer en omgeving. De naam is ontleend aan 'drs Jan', die één van de oprichters was van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en jarenlang erevoorzitter.


Thema 8 september


Thema van de Open Monumentendag 2018 is 'In Europa'. De Stichting Open Monumentendag omschrijft het thema als volgt: 'Aandacht gaat uit naar internationale bouwstijlen, de uitwisseling van (bouw)materialen, de uitwisseling van kennis, wetenschap en techniek. Het gaat over grensoverschrijdende handel, transport, migratie, religie, internationale verdragen, conflicten en diverse vormen van kunst en filosofiestromingen en hun weerslag op onze gebouwde omgeving'.


Foto: Digitaal Dagblad