Zoetermeers Dagblad | Hoe vind ik een afstudeerstage in Zoetermeer?

Hoe vind ik een afstudeerstage in Zoetermeer?

mainImage

Zit jij in je laatste studiejaar en moet je binnenkort een afstudeerstage lopen, maar weet je niet zo goed wat het inhoudt en waar je er een kunt vinden? In dit artikel vind je meer informatie over het vinden van een passende afstudeerstage in Zoetermeer. 

Wat is een afstudeerstage? 

Een afstudeerstage is een stage die je aan het eind van je studie doet om te kunnen afstuderen. Tijdens een periode van ongeveer vijf of zes maanden ga je bij een bedrijf aan de slag als ‘stagiair’. Je gaat hier niet alleen medewerkers ondersteunen met hun taken, maar meestal doe je ook onderzoek voor het bedrijf zelf en schrijf je een scriptie of stageverslag.   

Het doel van een afstudeerstage is om jouw kennis, die je tijdens je studie hebt ontwikkeld, in de praktijk toe te passen door bij een bedrijf een concrete opdracht uit te voeren. Bijvoorbeeld door een marktonderzoek of een project te doen. Wat precies overleg je vaak met het bedrijf en is afhankelijk van je studie en de wensen van het bedrijf. 

Afstudeerstages zijn bij de meeste hbo-opleidingen verplicht, omdat deze studies vaak meer praktijkgericht zijn dan wo. Tijdens een universitaire opleiding kunnen studenten er soms zelf voor kiezen om een afstudeerstage te volgen of een onderzoek scriptie te schrijven. 

Wat is het verschil tussen een afstudeerstage en een normale stage? 

Het verschil tussen een gewone stage en een afstudeerstage is dat een normale stage niet aan je opleiding verbonden hoeft te zijn, en kan gedurende heel het jaar gedaan worden. Sommige studenten kiezen er bijvoorbeeld voor om na hun studie een stage te lopen om wat meer werkervaring op te doen, voor ze echt naar een eerste baan gaan zoeken. Een afstudeerstage daarentegen kan alleen voltooid worden aan het einde van je studie. Je krijgt vanuit je opleiding tijd weg van school om dit te kunnen doen. 

Scriptie schrijven of stageverslag?

Tijdens een afstudeerstage is er een verplichte opdracht of onderzoek die je naast het ‘stage lopen’ zelf moet schrijven. Wanneer je een onderzoek doet, schrijf je dus een scriptie en bepaal je samen met het bedrijf waar het onderzoek over gaat. Dit kan bijvoorbeeld een analyse zijn van een bepaald project dat tijdens deze afstudeerstage periode uitgevoerd wordt, of een klantvriendelijkheidsonderzoek.   

Een onderzoek doen is beide voor jezelf als het bedrijf erg gunstig, omdat je er zelf natuurlijk veel van kunt leren en het bedrijf meteen meer inzicht krijgt op een of meerdere aspecten.

Naast een onderzoek zijn er ook anderen stageopdrachten die sommige studenten moeten maken. Stageopdrachten zijn wat meer praktijkgericht en komen dus vaker voor bij hbo-opleidingen. Tijdens zo’n opdracht ontwikkel je bijvoorbeeld een nieuwe marketingstrategie of een nieuw product voor het bedrijf waar je stage loopt. Hier schrijf je dan een verslag over.

Je hebt niet altijd zelf de keuze tussen onderzoek doen en een afstudeeropdracht maken. Dit wordt soms al door je studie besloten. Zorg dus dat je hiervan goed op de hoogte bent, en dat je precies weet wat er van je gevraagd wordt!

Hoe kan ik me voorbereiden op een afstudeerstage? 

Je kunt je het beste op een afstudeerstage voorbereiden door een onderwerp en een bedrijf te kiezen die je leuk vindt en bij je past. Ja het klinkt ontzettend cliché, maar een half jaar lang aan een saai project werken bij een bedrijf waar je niet lekker in je vel zit heeft natuurlijk ook geen zin. Zorg dus dat je ver van tevoren begint met het zoeken naar een leuke stageplek. Ook is het belangrijk dat je tijdens het ‘sollicitatieproces’, oftewel het uitkiezen van een bedrijf, veel vragen stelt over het bedrijf zelf en wat je er uiteindelijk zal gaan doen. 

Afstudeerstages kunnen zelf per bedrijf ook heel erg verschillen. Zo krijg je bijvoorbeeld bij sommige bedrijven de mogelijkheid om je scriptie tijdens werktijd te schrijven, maar bij andere moet je hier zelf tijd voor maken. Check dit dus voordat je een contract tekent. 

Krijg ik stagevergoeding? 

Dit verschilt ook heel erg per bedrijf. Sommige bedrijven betalen juist meer voor een afstudeerstage dan een normale stage, omdat ze er zelf ook onderzoek uit kunnen halen. Bij anderen afstudeerstages ontvang je dezelfde vergoeding als tijdens een normale stage. 

Hoe en waar vind ik een afstudeerstage in Zoetermeer? 

Sommige hogescholen en opleidingen hebben samenwerkingen en connecties met bedrijven waardoor je gemakkelijk gekoppeld kan worden aan een stage.  Bij andere scholen moet je het compleet zelf regelen. Dit kan natuurlijk lastig zijn, vooral als je niet goed weet waar je moet beginnen.

Om je wat te helpen met het vinden van een passend bedrijf kun je via Magnet.me, het grootste carrièreplatform van Nederland voor hbo- en wo-studenten, precies zien welke bedrijven er afstudeerstages in Zoetermeer aanbieden. Je maakt er een profiel en je ziet direct welke afstudeerstages beschikbaar zijn voor jou  op basis van je studieachtergrond en interesses. Je kunt ook precies de locatie aangeven waarin je iets zoekt!

Woon je in Zoetermeer en ben je op zoek naar een afstudeerstage? Kijk dan naar de mogelijkheden bij ORTEC, een groot ICT bedrijf dat gevestigd zit in Zoetermeer. Zij bieden namelijk verschillende soorten afstudeerstages. 

Daarnaast kun je het beste kijken naar mogelijkheden in en rondom Rotterdam en Den Haag. Hier bevinden zich leuke bedrijven zoals Procter and Gamble, Incentro, Royal Brinkman, en Netcompany. Bij deze grote bedrijven kun je bijvoorbeeld een afstudeeropdacht voltooien in supply chain, online retail, logistiek, of techniek. De meeste stages kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels gevolgd worden, en duren meestal een half jaar.

Lijkt het jou wat om bij een van deze bedrijven aan de slag te gaan? Via Magnet.me kun je gemakkelijk met deze ze in contact komen, door het bedrijf of de afstudeerstage-vacature te ‘liken’. Heb je over een aantal maanden je afstudeerstage afgerond? Gebruik Magnet.me dan om gemakkelijk je eerste perfecte baan of traineeship te vinden!