Hypotheek oversluiten? Bennie de Jong (SpaaQ) geeft 5 tips!

mainImage
Hypotheek oversluiten? Bennie de Jong (SpaaQ) geeft 5 tips!

Wil jij je hypotheek laten overzetten naar een andere partij of switchen van hypotheekvorm? In Zoetermeer kun je je dan laten informeren en adviseren door hypotheekadvieskantoor SpaaQ, gevestigd in Rokkeveen. Eigenaar Bennie de Jong, die al jaren in het vak zit, weet als geen ander waar je rekening mee dient te houden bij het zogeheten 'oversluiten van je hypotheek'. Hieronder zijn 5 tips!

1. Bewustwording


De Jong: ,,Het begint met jezelf af te vragen; ben ik eigenlijk wel tevreden met mijn huidige hypotheek? Wil ik lagere maandlasten? Sluit deze hypotheek aan bij mijn wensen? Wat is de boeterente als ik alles aflos? Het begint allemaal met een stukje bewustwording."

2. Doe onderzoek


Daarna is het vooral aan mensen zelf om het initiatief te nemen. Iets wat volgens De Jong vaker niet gebeurt dan wel. ,,Banken zullen nooit bij je aan de bel trekken dat je minder rente mag gaan betalen. Dus je bent hier op je zelf aangewezen en je eigen adviseur. Ga bijvoorbeeld na welke afspraken er toentertijd bij het afsluiten van de hypotheek zijn gemaakt. Pak de offertes erbij. Iedereen wil natuurlijk wel een lagere rente gaan betalen, maar hoe komt het dan dat 50% in Nederland direct het voorstel van hun huidige geldverstrekker accepteert en niet verder onderzoek doet?"

3. Controleer op boetes


In sommige situaties is het mogelijk dat je een boete moet betalen om de overeenkomst die je hebt gesloten met jouw bank open te breken. ,,Jouw voordeel is dat de boete fiscaal aftrekbaar is, waardoor je een deel van de boete terug kan krijgen via de belastingdienst," verduidelijkt De Jong. ,,Om te bepalen of je een boete moet betalen, kun je dit opvragen bij jouw geldverstrekker. Dit is mogelijk op twee manieren: telefonisch of per e-mail."

4. Bel je adviseur


De volgende stap in het traject: neem kosteloos contact op met jouw hypotheekadviseur. ,,Net als bij je auto is het wel prettig om na een x aantal jaar te weten of je nog steeds achterover in die heerlijk stoel kan leunen of dat er werk aan de winkel is," zegt De Jong. In dat laatste geval, als je echt geholpen kunt worden, rekent SpaaQ wel advieskosten.

5. Ga het gesprek aan 


In het gesprek met de hypotheekadviseur wordt meer duidelijk. ,,In een paar korte stappen gaan we je meenemen in het proces van het oversluiten van de hypotheek naar een andere bank. In het gesprek met de adviseur zal hij bekijken wat de mogelijkheden zijn. Hij zal kijken naar de rentevaste periode die bij jou/jullie past. Maar ook of de hypotheek vorm nog steeds voldoet. Hieruit rolt een financieel plan, met een overzicht van wat eventueel de (financiële) voordelen zijn."

Meer informatie?


Hypotheekadvieskantoor SpaaQ, partner van www.zoetermeersdagblad.nl, heeft een kantoor aan de Louis Braillelaan 80. Het bedrijf, bestaande uit vijf deskundigen, startte in 2015 in Zoetermeer. Anno 2018 zijn er al zo'n 500 tevreden klanten geholpen. Meer informatie vind je op de website of bel naar: 079-7999594. Mailen kan ook: [email protected]

Foto: Bennie de Jong.


| Foto: Digitaal Dagblad.