'Ik hoor en zie alles in de Escape Room'

5 April 2018, 11:06 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Dekker Zoetermeer beschikt sinds juni 2017 over Escape Rooms en Mariska de Heer (28) is vanaf het begin af aan betrokken bij deze populaire attractie. Als Head of Gamemasters stuurt zij de zes spelbegeleiders (gamemasters) aan en af en toe staat ze zelf nog op de vloer met de gasten. Daarnaast is De Heer per januari 2018 Event Entertainment Coördinator bij Dekker, om (nieuwe) evenementen nog meer onder de aandacht van het publiek te krijgen.

Halverwege het gesprek doet De Heer een 'schokkende' onthulling. Lacht: ,,Nee, hier bij Dekker heb ik geen één Escape Room gedaan. Ik kreeg vooraf een rondleiding met uitleg, dus kende alle kamers al. De gamemasters hebben ze wel allemaal gedaan, die zijn er ook allemaal uitgekomen." Het interview vindt plaats pal naast de hoofdingang van de Escape Rooms, enigszins verscholen bij de snookerbar. ,,Je komt er hier wat minder snel langs. Nog niet iedereen weet dat wij hier Escape Rooms hebben, dus we blijven zoeken hoe we er nog meer bekendheid aan kunnen geven."

De Heer, geboren en getogen in Boskoop, studeerde Media- en Entertainment Management in Rotterdam en deed een master Event Management. In de zomer van 2017 belandde ze bij Dekker. Ze had wel eens een Escape Room gedaan op een andere locatie, maar het is niet zo dat De Heer alle varianten in het land afstruint. Integendeel.

,,Ik was hier een keertje aan het bowlen en Dekker leek mij een heel mooi bedrijf om te werken. Dus ik zocht op internet naar vacatures. Een paar maanden later zochten ze een Head of Gamemasters voor de Escape Rooms."

Intussen was De Heer al vele malen getuige van lachsalvos, familieruzies en andere hilarische taferelen in de Escape Rooms. ,,De gamemasters horen en zien alles, veel mensen vergeten dat wij meekijken. Dus niets is veilig in de kamer, ha ha. Waarvoor ik echt mijn oren dichtdoe? Vooral bij gillende meiden die drie meter naar achteren springen als er iets opengaat. Dan moet ik echt zó doen (handen op de oren), anders word ik doof. Super leuk om te zien."

[caption id="attachment_42823" align="alignright" width="300"] Mariska in het theater.[/caption]

Dekker Zoetermeer beschikt over vier Escape Rooms, waarbij twee kamers hetzelfde thema hebben (Cabin in the Woods). Daarnaast kunnen bezoekers kiezen voor de Flying Dutchman of de School of Witchcraft. ,,Bij grotere groepen is Cabin in the Woods het meest populair, vooral omdat we daar twee identieke kamers van hebben zodat mensen tegen elkaar kunnen battlen. Bedrijven kiezen vaak die optie. Cabin in the Woods is ook iets moeilijker, 25 tot dertig procent komt daar uit. Flying Dutchman is zeventig procent en School of Witchcraft 35 procent."

De Heer staat af en toe zelf ook nog als gamemaster in de Escape Rooms om de gasten te begeleiden. Ze vindt het niet moeilijk om daar telkens weer enthousiasme voor op te brengen en hetzelfde verhaal te vertellen. ,,Dat komt ook door mijn theaterachtergrond. Vanaf mijn achtste sta ik al op het podium, dat komt zeker van pas bij het vertellen van mijn verhaal. Daarnaast ben ik zangeres in de pop/rockband Mainfold."

Terug naar de Escape Rooms. De Heer heeft nog een laatste tip voor mensen die voor het eerst een Escape Room gaan doen bij Dekker Zoetermeer. ,,Denk niet te moeilijk."

Foto boven: Mariska de Heer voor de ingang van een Escape Room.