Installatie 'Ode aan Groen' in Zoetermeerse beeldentuin

mainImage
Installatie 'Ode aan Groen' in Zoetermeerse beeldentuin

In de beeldentuin van het Stadsmuseum Zoetermeer is het tot en met 11 november mogelijk om de installatie 'Ode aan Groen' te bezichtigen van kunstenaar Henriette van der Winden-Roggeveen.

De 'groene staken' bewegen zachtjes in de wind en nodigen uit om erdoor te lopen. De installatie staat deels in het teken van het afscheid van het vertrekkende museum, dat medio 2019 in het Stadshart zijn intrek neemt. De installatie was eerder te zien in een weiland als onderdeel van de Beeld-in-Tuin-route in Anna Paulowna.

Henriette van der Winden-Roggeveen over haar werk: ,,In 2017 bedacht ik 'Project groen'. Ik wilde zoveel mogelijk kleuren groen maken met textielverf vanuit de verwondering over alle kleuren groen in de natuur. Het moest een project worden dat ik kon oppakken en neerleggen wanneer ik wilde. Ik wilde textiel hergebruiken: T-shirts, die ik via crowdfunding verwierf en in stroken knipte. Toen begon een lange periode van experimenteren met de meest geschikte kleurstoffen om zo veel mogelijk kleuren groen te maken."

Het resultaat is een installatie van een bos met ranke, ijle stengels. ,,De stroken bleven zelfstandig verhard niet staan, dus heb ik de stroken aan elkaar gestikt en gevuld met pvc-buis en sommige zelfs met betonijzeren staven. Ze zijn verhard met epoxy met Glow-in-the-dark-verf. De langste buizen zijn vier en een halve meter lang."

De beeldentuin (Dorpsstraat 7) is gratis toegankelijk.


Foto: Digitaal Dagblad