Interview: 'Als kind wilde ik André van Duin worden'

mainImage
Interview: 'Als kind wilde ik André van Duin worden'

Acteren, verhalen vertellen, toneelspelen, animatie op straat, schrijven; Laurens de Groot (37) is wat je noemt een duizendpoot in de creatieve sector. Sinds dit jaar is hij ook nog presentator van de maandelijkse talkshow Boek&Meer in het Forum Zoetermeer, waarbij hij bekende en minder bekende schrijvers aan de tand voelt. Een nadere kennismaking met deze Zoetermeerder.

Al op jonge leeftijd was De Groot verknocht aan alles wat met acteren en theater te maken had. Maar waarom precies, dat vindt hij lastig te duiden. ,,Als kind tekende ik de achtergronddecors van de soloprogramma's die ik later in het theater zou gaan spelen. Bizar. Hoe dat gekomen is? Geen idee. Komt denk ik van binnenuit. Niemand uit mijn familie doet iets in de kunst. Mijn ouders namen mij wel mee naar het theater, lieten filmklassiekers zien en er was ook interesse voor muziek. Maar naast het feit dat ze in een koor zitten, is het niet zo dat één van hen een beroep had in die sector."

André van Duin


De Groot, die zijn verhaal vertelt in een café in het Forum Zoetermeer, was in zijn jeugdjaren vooral onder de indruk van één man in het bijzonder. ,,Als kind wilde ik heel graag André van Duin worden." Lacht: ,,Nu niet meer hoor. Mini & Maxi en de André van Duin-revue, die shows vond ik waanzinnig." Een anekdote schiet hem te binnen.

,,Een kennis van mij zat in het orkest van Hema de musical en had premièrekaarten over voor Carré. Je hebt daar nogal een gekke kleine foyer, waar je na afloop hutjemutje in die gang staat. Ik botste tegen iemand op, keek omhoog en dat was André van Duin. Ik werd ineens een soort tienjarig meisje, stamelde alleen iets van 'sorry' of zo. Hij zei iets van 'maakt niet uit', dat was het. Dichterbij dan dat ben ik nooit gekomen."

De Groot werd geboren in Dordrecht en verhuisde op zijn achtste naar Zoetermeer. De stad waar hij, met dank aan de toneeltak van het Erasmus College, zijn acteerpassie verder tot wasdom liet komen. Zijn Van Duin-fascinatie zou hem later van pas komen. ,,Timing is één van mijn grootste kwaliteiten. Van Duin was daar een koning in. Ik denk dat ik dat onbewust van hem geleerd heb."

De Groot speelde onder meer in de Net 5-serie 'Achter Gesloten Deuren', maar wat betreft grote, opvallende rollen benadrukt hij dat het lastig is om 'ertussen' te komen. ,,Tachtig mensen doen negentig procent van het acteerwerk en zo'n twintig daarvan verdienen hun boterham voor honderd procent met acteren. Belachelijk natuurlijk voor een land van 17 miljoen inwoners, maar het tekent de situatie. Het is grotendeels vriendjespolitiek."

Presentator talkshow


Gelukkig is De Groot gezegend met meerdere talenten en het vermogen om ook voldoende ander werk voor zichzelf te creëren. Zo is hij te boeken als verhalenverteller en straatanimator, treedt hij frequent op met zijn theatergroep en hij is betrokken bij de Afvalbutlers, een project van de gemeente Zoetermeer om scholieren bewuster te laten worden van een schonere leefomgeving zonder zwerfafval.

Daarnaast is De Groot presentator van de in 2018 gestarte talkshow Boek&Meer van Bibliotheek Zoetermeer. Elke eerste zondag van de maand fungeert hij als gespreksleider in het Forum waar bekende en minder bekende schrijvers en artiesten discussiëren over een thema. Er zijn inmiddels drie edities geweest in een serie van acht.

,,De oude klassieke hoofdvestiging van de Zoetermeerse bibliotheek is veranderd in het Forum. De wens van de Bibliotheek was om iets te zoeken wat die zaken van vroeger verbindt met nu. Ook om mensen die niet in de bibliotheek komen kennis te laten maken met wat het Forum biedt. Bibliotheek Zoetermeer kwam met het idee van deze talkshow en daar zochten ze een presentator bij. Ik heb in het verleden al vaker dingen gedaan voor hen gedaan, bijvoorbeeld als debatleider."

'Laagdrempelig met diepgang'


Een leuk, interactief en interessant format, zo beschrijft De Groot Boek&Meer. ,,Het is niet heel zwaar, maar heeft zeker diepgang. We hebben goede gasten met verstand van zaken, maar laagdrempelig en in ontspannen huiskamersfeer. Mijn insteek is ook om de talkshow die sfeer mee te geven, alsof je bij de gasten thuis zit."

Hoe hij zijn rol als presentator ziet? ,,Ik wil dat het gewoon een gesprek is. Ik wil niet een strak geregisseerd interview met de gast, hoef geen kritische Jeroen Pauw te zijn. Ik heb zelf een hekel aan talkshows waarin gasten iets mogen vertellen wat maar anderhalve minuut mag duren. Dan ben ik al klaar. Voor mij is het heel belangrijk dat gasten de ruimte krijgen."

Naast een prominente gast zijn er één of twee local heroes in de talkshow, personen die een band hebben met Zoetermeer. Schrijvers Stine Jensen en Auke Hulst kwamen al voorbij als hoofdgast en komende zondag is ex-politicus Boris Dittrich aan de beurt, het schrijver van het 'spannende boekenweek-geschenk'. ,,De grootste celebrity tot nu toe," verheugt De Groot zich op editie vier. ,,Ja, wat mij betreft komt er in 2019 zeker een tweede jaargang."

En acteren? Hoe zit het met zijn ambitie op dat vlak? ,,Ik heb wel dingen gedaan, maar die waren niet stevig genoeg om weer een volgende stap te zetten. Maar die ambitie is er nog wel. Ik zou graag nog eens een mooie film of serie maken."

Tickets bestellen


Wil jij er komende zondag van 15:00 tot 16:30 uur bij zijn in Forum Zoetermeer? Bestel je kaarten op deze pagina.

Foto eerste inzet links: symbolische foto van De Groot, die sinds 2008 als bedrijfsnaam 'Man met Koffer' heeft.
Fotograaf: Heidi de Gier.
Fotograaf portretfoto rechts: Peter van Breukelen.


Foto: Digitaal Dagblad