Interview: Marinka Hoogendoorn van PLUS Verheul

mainImage
Interview: Marinka Hoogendoorn van PLUS Verheul

Marinka Hoogendoorn (22) werkt sinds 1 oktober van dit jaar als leidinggevende op de broodafdeling van PLUS Verheul, de supermarkt in Benthuizen van eigenaar Adriaan Verheul. Daarnaast is zij onlangs gestart met het PLUS-opleidingstraject voor leidinggevende. In dit artikel een nadere kennismaking met Hoogendoorn. 'Luisteren en respect voor iedereen, dat vind ik het belangrijkste.'

Eigenlijk is het geen verrassing dat Hoogendoorn nu bij de PLUS werkt. Gezien haar achtergrond leek het voorbestemd. ,,Ik ben opgegroeid in Waarder waar mijn vader een eigen PLUS heeft. Het bedrijf is van mijn overgrootopa geweest en zit meer dan honderd jaar in de familie. Van kleins af aan ging ik al met mijn opa mee boodschappen bezorgen. Dat vond ik leuk als klein meisje. Ik heb daar vijf, zes jaar fulltime gewerkt en ik volgde er twee opleidingen; één tot verkoopmedewerker en één voor beginnend leidinggevende. Later ben ik in Amersfoort gaan werken, gewoon om eens een andere winkelomgeving te ervaren."

Even wat anders


Maar na twee jaar had Hoogendoorn even geen trek meer in de PLUS. Ze wilde wat anders. ,,Ik was er klaar mee en ging de horeca in. In de PLUS werken was het enige dat ik tot dat moment gedaan had. Als ik niets anders probeer, weet ik ook niet hoe dat me bevalt. Ik werkte twee jaar bij Van der Valk, maar toen besefte ik dat werken bij de PLUS toch wel erg leuk is. Na een gesprek op het hoofdkantoor in Utrecht ben ik hier bij de PLUS in Benthuizen terechtgekomen voor 36 uur in de week."

PLUS VerheulNet als PLUS Hoogendoorn is PLUS Verheul ook een echt familiebedrijf. Hoogendoorn voelt zich er dan ook als een vis in het water. ,,Ja heel leuk. Deze PLUS is ook een warme winkel. Ik stapte naar binnen en het voelde meteen goed. De collega's zijn leuk, er is aandacht voor je, er is een echte vaste klantenkring en Adriaan probeert veel voor hen te doen. Het ouderenproject is daar een goed voorbeeld van."

Werken in de supermarktbranche spreekt Hoogendoorn om diverse redenen aan. ,,Boodschappen is iets wat mensen blijven doen, of het nu online is of in de supermarkt zelf. En wat zo interessant is, dat het zo enorm veel verandert. We hebben geen idee hoe de supermarkt er over tien jaar uitziet. En met mensen werken in een team, dat vind ik ontzettend leuk."

Waar een goede leidinggevende volgens haar aan moet voldoen? ,,Dat je luistert en respect hebt voor iedereen. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Je kunt tegen iedereen zeggen; 'je moet dit doen en dat doen', en ze hebben dan in principe naar je te luisteren, maar als goede leidinggevende zorg je dat mensen het ook goed willen doen vóór jou."

Doorleren


Doorleren en zichzelf verder ontwikkelen is het devies voor Hoogendoorn. Want ze is naar eigen zeggen nog lang niet uitgeleerd. Hoe kan het ook anders, met 22 jaar. ,,Een stukje overzicht voor mezelf, daar moet ik aan werken. Ik ben soms met tien dingen tegelijk bezig en dat gaat allemaal prima, alleen ik moet het bij één ding kunnen houden om mijn concentratie goed te houden. Op school hebben ze het over een helikopterview, dat je van een afstand kunt kijken wat er nodig is om iets voor elkaar te krijgen. Ik moet niet zelf continu rennen, maar ook aansturen."

Het einddoel van Hoogendoorn? Het antwoord is niet wat je misschien zou denken, het overnemen van haar vaders zaak. ,,Ik zou heel graag op het hoofdkantoor van de PLUS willen werken als productiespecialist. Dan begeleid je andere supermarkten. Als iemand dan een probleem heeft, dan kom ik langs. Dat lijkt me heel leuk om te doen. Iedereen denkt altijd dat ik de winkel van mijn vader ga overnemen. Wie weet dat ik dat na tien jaar op het hoofdkantoor alsnog wil, en dan kan dat ook nog, maar ik wil overal wat van meegekregen hebben."

Foto: Marinka Hoogendoorn in PLUS Verheul.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad