Interview met Steven Street van De Makelaars

mainImage
Interview met Steven Street van De Makelaars

De columns van Erik Jenné over de Zoetermeerse woningmarkt zijn bij vele Zoetermeerders bekend, maar zijn collega's staan doorgaans minder in de spotlights. Daarom nu: een interview met makelaar Steven Street (33), sinds 2014 werkzaam voor De Makelaars. 'Ik krijg hier de ruimte om mezelf te zijn, dat is fijn werken.'

Was het voorbestemd dat Steven Street de makelaardij in zou rollen? Misschien wel, met zo'n achternaam. Het verklaart in elk geval zijn niet-Hollandse achtergrond. ,,Ik heb een Engels paspoort, mijn vader komt uit Manchester. De voertaal bij mijn ouders thuis is ook Engels." De vraag is dan automatisch van welke voetbalgrootmacht zijn hart sneller gaat kloppen.

,,Ik heb niet heel veel met voetbal, maar vroeger gingen we met Kerst naar Engeland. Toen nam iemand uit de familie ons mee naar een wedstrijd van United, dus dan kies je voor die club."

Street werd in Nederland geboren, groeide op in Bleiswijk en woont tegenwoordig in Rotterdam. In die stad studeerde hij Vastgoed en Makelaardij aan de Hogeschool. Na een stage en dienstverband bij een ander Zoetermeers makelaarskantoor, belandde hij in 2014 bij De Makelaars. Daar kleeft een bijzonder verhaal aan vast.

Scriptie


,,Ik werkte zes, zeven jaar bij de concurrent. Ik had alleen mijn studie nooit afgemaakt, dus dat pakte ik weer op en ik nam ontslag. Ik moest een scriptie schrijven en wilde dat niet voor een voor mij bekende partij doen. Toen deed ik dat bij De Makelaars, met als idee om af te studeren en daarna wat anders te gaan doen. Het bleek hier echter zo leuk, dat ik bleef hangen."

Bij De Makelaars voelt Street zich als een vis in het water. ,,Het is een kleiner kantoor, dus er is meer ruimte voor mijn eigen ideeën. Bij grotere kantoren is er meer een vanuit het management bepaalde richting. Ik krijg hier de ruimte om mezelf te zijn, dat is fijn werken. Als ik het liever anders aanpak, dan kan dat. De open en relaxte sfeer is prettig en niet hiërarchisch."

[caption id="attachment_42942" align="alignnone" width="900"] Erik Jenné, collega van Steven Street, bij het kantoor van De Makelaars.[/caption]

Bezichtigingen, klantbezoeken, nieuwbouwgesprekken; de dagen van Street laten zich zeker niet in een keurslijf stoppen. Zijn werk is divers en onvoorspelbaar. ,,Het is nu erg druk in de makelaardij, het zijn zeer chaotische weken. Ik weet 's ochtends niet wat ik 's middags doe." Daarnaast houdt hij zich bezig met het interne softwaresysteem, ter bevordering van de contactmomenten met de klanten en het registreren van alle handelingen op kantoor. ,,Op servicegebied is het belangrijk dat je de consumenten goed bedient met informatie."

Diversiteit


Volgens Street is de makelaardij om meerdere redenen een aantrekkelijk beroep. ,,Het is commercieel, maar ook klantgericht en concurrerend. Zoetermeer heeft best sterke concurrentie. Er zitten in mijn ogen weinig slechte makelaarskantoren in deze stad. Met als gevolg dat het altijd leuk is om te winnen van de ander. Je kunt je dan onderscheiden met het advies en daarmee jouw tarief verdedigen." Ook de diversiteit spreekt hem aan. ,,Elke dag kom ik weer bij andere mensen over de vloer; rijk, arm en op goede of slechte momenten in hun leven."

Dat levert ook wel eens ongemakkelijke situaties op. ,,Soms wel, ik zie zat en er blijven mij wel dingen bij. Ik stond een keer in een kinderkamer en zag op een naambord dat het kind drie maanden was. Toen dacht ik; waarom sta ik hier voor de verkoop? Die ouders gingen dus uit elkaar. Dat soort zaken vind ik nooit leuk."

De belangrijkste eigenschappen die een goede makelaar dient te bezitten? ,,Je moet gewoon duidelijk zijn. Mensen willen weten wat hun woning waard is en vaak matcht dat niet met hun gedachte en dan moet ik uitleggen waarop mijn gedachte is gebaseerd. Soms pakt dat in hun voordeel uit, soms in hun nadeel."


Foto: Digitaal Dagblad