Zoetermeers Dagblad | Interview: Sjemoeël Brauckman over Paarse Vrijdag
mainImage

Interview: Sjemoeël Brauckman over Paarse Vrijdag

10 december 2019, 10:01 uur
Algemeen

Op vrijdag 13 december aanstaande is het Paarse Vrijdag, een dag waarop iedereen hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. De gemeente Zoetermeer, COC Haaglanden en de bibliotheek organiseren voor die dag de gratis voorstelling 'De Homonologen' in het Forum Zoetermeer. Sjemoeël Brauckman, als specialist educatie & ontwikkeling in het Forum betrokken bij de organisatie, licht de shows nader toe.

 

Wat houdt de Homonologen precies in?
"Homonologen laat zien dat liefde niet zo voorspelbaar is als we wel eens zouden willen. Homonologen bundelt verhalen van allerlei soorten mensen: hetero, bi, homo, lesbisch, trans, stoer, lief, scholier, student, mentor, moeder en broer. Zes jonge spelers vertellen deze verhalen over seksuele diversiteit in de trainingsruimtes van de bibliotheek. Ze spelen de voorstelling die ze zelf hadden willen zien toen ze als jongere worstelden met hun geaardheid of die van mensen om hen heen. Wij hebben er bewust voor gekozen om deze voorstelling gratis aan te bieden in de middag en avond. Zodat deze voor iedereen toegankelijk is. De gratis kaartjes zijn te bestellen op www.bibliotheek-zoetermeer.nl."

Waarom is dit in het leven geroepen?
"Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is gekozen, omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme. Door op Paarse Vrijdag paars te dragen laat je zien dat je echt heel erg oké bent met alle seksen, genders en seksuele oriëntaties."

Wat is de toegevoegde waarde ervan?
"Paarse Vrijdag is een dag waarop iedereen hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich dan extra gesteund. De gemeente Zoetermeer, COC Haaglanden en Bibliotheek Zoetermeer willen door middel van de Homonologen hun steun betuigen aan mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn en duidelijk zichtbaar hun steun betuigen op Paarse Vrijdag. Graag willen wij iedereen oproepen om hetzelfde te doen, door paars te dragen en naar deze gratis voorstelling te komen. De Homonologen is voor iedereen."

Wat is de rol van de bibliotheek in het geheel?
"Wij vinden het als bibliotheek erg belangrijk om diversiteit onder de aandacht te brengen om zodoende inclusie te bevorderen. Bibliotheek Zoetermeer heeft anderhalf jaar geleden het initiatief genomen om gezamenlijk met de gemeente Zoetermeer, Buurtwerk en COC Haaglanden meerdere activiteiten door het jaar heen voor de LHBTI te organiseren. Ook is er een maandelijkse LHBTI-ontmoetingsplaats (Pink Forumcafé) in het Forum. De bibliotheek wil de diepte ingaan om de kloof van taboes en onwetendheid te overbruggen door de dialoog aan te gaan over seksuele diversiteit en genderidentiteit. De activiteiten zijn zowel gericht op het bevorderen van acceptatie als het versterken van zelfacceptatie, door ontmoeting en voorlichting."

Verwacht je veel animo voor de shows?
"Zeker weten, vandaar dat wij ook twee theatervoorstellingen organiseren. Dit om iedereen de kans te geven om de voorstelling 'De Homonlogen' te bezoeken. Iedere voorstelling heeft ruimte voor maximaal 60 bezoekers. Het aanvragen voor kaarten verloopt soepel, dus wees op tijd voor jouw gratis kaartje. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting en krijgt iedereen op vertoon van het e-ticket wat te drinken aangeboden."

Hoeveel is er al verkocht aan tickets?
"Op dit moment zijn er 25 kaartjes verkocht."

Wie zijn er zoal aanwezig vrijdag?
"De Homonologen zijn een samenwerking van de gemeente Zoetermeer, COC Haaglanden en de bibliotheek. Bij de avondvoorstelling zal wethouder Ingeborg ter Laak aanwezig zijn, namens COC Haaglanden en de bibliotheek zullen bij beide voorstellingen een medewerker of leidinggevende aanwezig zijn."