Interview: Sylvia de Kuijer en Linda Pronk

11 February 2019, 11:15 uur
Algemeen
mainImage
Zoetermeers Dagblad
Sylvia de Kuijer (links) en Linda Pronk

Een jaar geleden was de officiële opening van Kindcentrum De Touwladder in Seghwaert. Maar al ver daarvoor had de school een multifunctioneel karakter, zo vertellen directeur Sylvia de Kuijer en Linda Pronk (locatiemanager Kern Kinderopvang) in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl. En de honger is nog lang niet gestild, De Touwladder moet nog meer als spil van de wijk gaan fungeren.

“Toen ik hier zes jaar geleden begon, was De Touwladder echt nog een basisschool. Toevallig zat de peuterspeelzaal van Kern hier vlakbij”, aldus de uit Woerden afkomstige De Kuijer. “Meer dan elkaar af en toe ontmoeten was het niet, maar vrij snel rolde er een samenwerking uit ons contact. We zagen de komst van Kern Kinderopvang, voor kinderen vanaf twee jaar, als meerwaarde.”

De Kuijer keek rond in de wijk en ging om de tafel met de wijkregisseur en diverse organisaties, waaronder Kern Kinderopvang. Dat mondde in 2016 uit tot een intentieverklaring bestaande uit een twintig punten-plan. “Met daarin in grote lijn hoe wij het hier in de toekomst zouden willen zien”, zegt de Zoetermeerse Pronk, die inmiddels vijf jaar actief is op De Touwladder. Inmiddels zijn de organisaties vrij ver in de samenwerking, met in 2018 de officiële bezegeling van De Touwladder als kindcentrum, met de plaatsing van een naambordje in aanwezigheid van toenmalig wijkwethouder Mariëtte van Leeuwen.

'De basis is het kind'

De Kuijer: “Vrijwilligersorganisaties, de woningbouwvereniging, we zijn onderdeel van het groene lint dat door Seghwaert loopt en bij allerlei aspecten betrokken in de wijk. Maar voordat het bordje op de deur kwam, waren we hier al een heel eind.” Pronk: “De basis is het kind, daar begint alles mee. Vooral het stukje doorgaande leerlijn. Dat een kind, als het doorgaat van de peutergroep naar groep 1, zich vertrouwd en veilig voelt. Dat het gewend is door het gebouw te bewegen en vertrouwd is met de leraren om te gaan. Dat geldt ook voor de ouders.”

De Kuijer: “Wij geven hier onderwijs op basis van human dynamics. 3D-onderwijs noemen we dat, drie dynamieken. Dat gaat over omgaan met verschillen. Dat is ook vertaald naar de peuterspeelzaal. Eén pedagogische visie, daar draait het om.”

In de nieuwe vorm van onderwijs, die continu in ontwikkeling is, zijn er zaken die wel en niet aanslaan. “Een stukje wat gelukt is, is dat de peuters even rustig tot zichzelf komen, dat gaat goed”, zegt Pronk. De Kuijer: “We starten hier elke dag met een ademhalingsoefening; alle groepen. Om even vanuit de hectiek tot rust te komen en niet meteen die hoofdjes vol te stampen. Heel mooi, je voelt de rust dan neerdalen in de school.”

Nog een mooi voorbeeld volgens het tweetal: de open cultuur op school. “Er zijn niet zoveel deuren meer in het pand, het is meer open. Voorheen was de peuterspeelzaal dicht als aparte ruimte, maar dat is ook niet meer. Die deur staat bijna de hele dag open, met wel een hekje ertussen zodat kinderen van twee niet door de school gaan lopen. Veiligheid staat voorop.”

Kindcentrum De Touwladder, bestaande uit zo’n 24 medewerkers en 220 kinderen, biedt ook gratis naschoolse activiteiten, gesubsidieerd door de gemeente. Daarbij valt te denken aan dansen, muzieklessen en knutselen. Voor kinderen van 9-12 jaar is er een kidsclub. Pronk: “Een apart product met heel andere activiteiten, spelmiddelen, begeleiding, met als doel het zelfstandig worden voor de overgang naar de middelbare school.”

5000 uur per jaar wakker

De Kuijer: “Kinderen zijn 5.000 uur per jaar wakker, waarvan ze 940 uur op school verblijven. Meer dan 4000 uur doen ze andere dingen, waarbij ze ook in ontwikkeling zijn. Die ontwikkeling proberen we op deze manier meer mee te pakken.”

Kindcentrum De Touwladder is zijn tijd vooruit, maar de honger is nog niet gestild. De Kuijer en Pronk hebben nog vele plannen. “We zouden kinderen in de toekomst graag vanaf nul jaar ontvangen”, benadrukt Pronk. “In veel Scandinavische landen zie je die trend al. Van nul tot en met dertien jaar hebben we hier dan één mooie doorlopende leerlijn.”

Maar er zit meer in het vat. Aan de Velddreef 328 komt, met ingang van 2021, een compleet nieuw multifunctioneel complex. “We krijgen nieuwbouw en dat biedt weer andere mogelijkheden. Omdat wij zoveel ambitie hebben en contacten met buurtverenigingen, komen er wellicht meer partners bij.” Pronk: “Met het nieuwe multifunctionele complex worden we de spil van de wijk.”