Is dit de oplossing voor gevangenis in Zoetermeer?

18 January 2020, 09:18 uur
Algemeen
mainImage

De gevangenis van Zoetermeer staat leeg. Kan er een nieuwe bestemming aan dit gebouw gegeven worden en welke? Ontwerpers en kunstenaars presenteren op 29 januari 2020 ideeën voor de toekomst van de gevangenis en het naastgelegen bedrijventerrein Rokkehage. Daar is door de grote brand bij de jaarwisseling een grote open plek ontstaan.

 

Geluksplekken
Rokkehage wordt in dit voorstel omgevormd naar een plek waar wordt geëxperimenteerd en gepionierd. Gezocht wordt naar combinaties van bedrijvigheid, kunst, cultuur én wonen. Want in Zoetermeer is een groot tekort aan jongerenwoningen. Jongeren hebben behoefte aan een levendige omgeving. Begonnen wordt met jongerenwoningen in de lege gevangenis en Tiny Houses hierop of rondom en in de toekomst ook loftwoningen. Er wordt aangesloten bij de bestaande bedrijvigheid en de opkomende creatieve sfeer van de Baztille en Applaus en Rozen. Met nieuwe werkruimte en geluksplekken voor makers, van metaalbewerker tot kunstenaar.

Hoe pak je deze veranderingen aan? De deelnemers aan het ontwerpatelier presenteren een eigenzinnige strategie voor de transformatie van bedrijventerrein Rokkehage. De ideeën worden besproken met Arnold Reijndorp (Hoogleraar UvA), Simone Rots (INTI) en Richard den Blanken (Stedenbouwkundige Gemeente Zoetermeer) en het publiek. De uitkomsten zijn vervolgens een maand lang te zien op het tentoonstellingsmeubel in het Forum.

Presentatie door de deelnemers aan de ontwerpstudie: Yffi van den Berg (Era Contour) Ewoud Blom en Joost van Nuland (Modus Architectuur en management) Petra de Haan (Regisseur Applaus & Rozen) Simone Langeveld (ArchitectuurPunt Zoetermeer) Alcuin Olthof (Aplace) Helga Snel en Jeffrey Reule (Helga Snel architecten) Piem Wirtz en Riemer Jonkers (CKC Digital Art Lab)

•       Datum: woensdag 29 januari 2020

•       Tijd: 19.00 – 20.30 uur

•       Locatie: Stadhuis Forum, Forum Café, Stadhuisplein 1 Zoetermeer

•       Tentoonstelling: de ontwerpstudie is te zien in het Forum, plein Stad & Vrije tijd, 2e verdieping. Van 29 januari – 28 februari 2020

•       Organisatie: ArchitectuurPunt Zoetermeer