Jonge fotograaf Justin Bos (17) van start met eigen expositie

mainImage
Jonge fotograaf Justin Bos (17) van start met eigen expositie

Justin Bos is nog maar zeventien jaar, maar de tiener heeft al mooi een foto-expositie met eigen werk op zijn palmares staan. De officiële opening hiervan vond afgelopen vrijdag plaats in Ter Zake Het Ondernemershuis, in bijzijn van vrienden, familie, medewerkers van Ter Zake Het Ondernemershuis, wethouder Jan Iedema én last but not least: professioneel fotograaf en initiatiefnemer Ton van Zeijl. Laatstgenoemde leerde Bos vorig jaar november kennen tijdens een beurs (The Next Step) en zag zijn talent. Het gevolg is deze tentoonstelling die de hele maand december te zien is aan de Markt 3.

,,De oude fotografen hebben er een concurrent bij. Heel tof en mooi om te zien hoe Justin zijn droom al zo jong najaagt," zei wethouder Jan Iedema (onderwijs en economie) rond 16:00 uur voorafgaand aan de officiële openingsplechtigheid. ,,Mijn complimenten aan Ton dat hij het talent in Justin zag."

Van Zeijl, die al fotografeert sinds 1980, liep Bos tegen het lijf tijdens een beurs van The Next Step, een samenwerking tussen de scholen voor praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs en de gemeente Zoetermeer. Majka van Veen, werkzaam voor het WerkgeversServicepunt in Ter Zake Het Ondernemershuis, trok Bos aan zijn jasje en introduceerde hem bij Van Zeijl. ,,Ik kreeg een telefoon onder mijn ogen en dacht; zo, dit zijn wel mooie foto's. Later op de dag kreeg ik weer van iemand anders het verzoek of ik niet meer voor Justin kon betekenen. Ik legde mijn camera weg, ging er goed voor zitten en zag zijn talent. 'Wat een prachtige foto's', dacht ik."

[caption id="attachment_62265" align="alignright" width="400"] Opening met wethouder Jan Iedema[/caption]

Waarom Bos zo talentvol is volgens zijn leermeester Van Zeijl? ,,Hij heeft gevoel voor waar het licht vandaan komt en hij heeft een heel goed gevoel voor compositie. En hij kan dat zowel figuratief als abstract vertalen. Dat is een gave die niet veel mensen hebben." Bos: ,,Ik ben super enthousiast. Dit is voor mij echt een heel grote eer en zeker een bijzondere dag. Ik ben blij dat Ton mij hierin heeft gesteund."

Is er een droom in vervulling gegaan? ,,Eigenlijk niet. Ik werd aan mijn arm meegetrokken naar Ton. Vanaf dat moment hielp Ton mij verder met mijn hobby en ben ik steeds groter gaan denken. Hier heb ik zeker van gedroomd, maar het kwam wel als een verrassing." Bos fotografeert pas twee jaar, maar de smaak heeft hij inmiddels te pakken. ,,Het gevoel dat je erbij krijgt. Het geeft mij een kick als ik de foto terugzie. Dat stimuleert mij om verder te gaan."

Eén foto springt er bij hem zelf bovenuit: Lightning Strokes. ,,Ik was aan het fietsen met de camera in mijn hand en speelde met mijn sluitertijd. En toen nam ik een foto vanaf de fiets en dit is het resultaat. Gemaakt in Oosterheem. Het kwam spontaan in mij op." Van Zeijl: ,,Alle foto's die hier hangen is wat de camera heeft geregistreerd, daar is niet aan gemanipuleerd. Je ziet het zoals de foto bedoeld is."

Voorlopig blijft Bos bij Van Zeijl in de leer. ,,Ik blijf Justin nog een tijdje begeleiden. Zijn techniek, daar moet hij nog één en ander leren. Hoe je bijvoorbeeld met een flitser die niet op de camera staat, toch een bepaald effect kunt halen. Zaken als flitstechniek, verlichtingstechniek; dat kun je in een heel breed spectrum gebruiken. Maar je moet wel weten wat je aan het doen bent en wanneer je wat inzet. Neem een ondergaande zon en een model daarvoor. Dan moet je de verlichting zo uitkienen, dat zowel de ondergaande zon als het model goed belicht is. Die techniek, dat is geen rocket science, maar je moet het wel een keer bestudeerd hebben, zodat je de volgende stap kunt maken."

De zestien foto's van Bos hangen de hele maand december in Ter Zake Het Ondernemershuis. Liefhebbers kunnen de foto's voor 50 euro per stuk kopen. Afhalen kan dan na de expositie. De opbrengst is voor Bos zelf, die met het geld een eigen spiegelreflexcamera wil aanschaffen. Die leende hij voor deze tentoonstelling van zijn leermeester.

Foto: Justin Bos voor zijn portret 'Lightning Strokes'.

Fotobron: Ton van Zeijl/Rick Dekker.


Foto: Digitaal Dagblad